Recension: Skrivboken

eye eye eye
Skrivboken1

Originaltitel: A nagy füzet (Skrivboken)
Regi: János Szász
Manus: János Szász, András Szekér
och bygger på en bok av Agota Kristof.
Skådespelare: András Gyémánt
László GyémántPiroska MolnárUlrich MatthesUlrich Thomsen m.fl.
Genre: Drama, krig
Speltid: 109
Land: Ungern
Svensk biopremiär: 23 maj 2014Ålder: Från 15 år
Svensk distributör: Njutafilms
Länk till IMDb

Fin historia, men som inte räcker hela vägen.

Filmen handlar om två tvillingbröder som får en anteckningsbok av sin far, där de skriver ner sina livshändelser under andra världskriget. Året är 1944 och tvillingarnas föräldrar blir oroliga över deras säkerhet och skickas därför till deras elaka mormor. Byns invånare kallar henne för ”häxan”.

Under krigets gång lär de sig att inte visa någon rädsla. De uppnår sin orädda attityd genom att bland annat härda sina kroppar. Tvillingbröderna slår varandra, eftersom de vill lära sig att tåla smärta. Rädslan för deras elaka mormor försvinner långsamt men säkert.

Filmens manus känns välskrivet, skådespeleriet är bra och allt är mycket välgjort. Handlingen är också djup, dock liknar den många andra krigsfilmer. Inledningen är fin och man får tidigt klart för sig, att dessa tvillingbröder är oskiljaktiga. Man ser hur tvillingbröderna upplever fattigdom och krig och man blir påmind om vad krig kan ge för konsekvenser.

Dock känns filmen långdragen. Den har ett mörkt tema och är dyster hela vägen. Men det är inte bara det långsamma tempot som stör. Efter cirka 40 minuter känns de som att man redan har sett allt som filmen har att visa.

Lidandet i filmen känns oändligt och trots allvaret blir man till slut uttråkad och hoppas förgäves på, att få uppleva något nytt.

Filmen får tre ögon för sitt välskrivna manus och för sitt skådespeleri.
2014-05-21
PeshtiwarBotani

Peshtiwar Botani