Recension: The Next Black

eye eye eye
the-next-black-2

Regi: David Dworsky, Victor Köhler
Land: USA, Tyskland, m.m.
Genre: Dokumentär
Speltid: 47 minuter
Youtube- Premiär: 21 Maj 2014

En inblick i modets och textilens innovation.
Genom det stilrena och vackra kameraarbetet från Johan Holmquist och Erik Nordlund får vi träffa en rad olika innovatörer. Vissa arbetar med att integrera teknologi i kläder för att öka prestandan hos idrottare och öka förståelsen för vår hälsa. Andra söker miljövänligare sätt att producera och rekonstruera kläder i en värld där massproduktionen växer för varje år. Det de olika profilerna har gemensamt är att de alla för fram ett nytt sätt att förhålla sig till det vardagligaste av ämnen, vad vi klär oss med.

 För de som är intresserade av mode och textil så kommer denna film troligen hålla något färre överraskningar än för mig som ovetande invigs i en ny värld av experimenterande. Med det sagt kommer den insatta även erbjudas större utdelning av filmen. För sin blygsamma längd på 47 minuter lyckas filmen väcka intressanta frågor och visa på en värld vid fronten av textilens nyskapande som jag inte visste fanns.

Detta är en film jag absolut rekommenderar för den som intresserar sig för kläder och inte minst hållbar utveckling i koppling till modeindustrin. Om man inte har något tidigare intresse så ska man inte låta sig skrämmas. Det är en intressant inblick i vad framtiden kan ha att erbjuda och ett avskalat och anspråkslöst möte med människorna som brinner för att göra det till vår verklighet.

The Next Black’s styrka är ett tveeggat svärd. Å ena sidan får vi möta en mängd olika intressanta människor och deras projekt, vilket är givande i sig själv. Å andra sidan är de likt skilda öar, med innovation som enda gemensamma nämnare. Detta ger oss en bred men inte speciellt djupgående insyn i deras värld.

The Next Black kommer inte att chockera men förhoppningsvis inspirera sin publik. Är du intresserad av mode och textil eller människor som tänker annorlunda så kommer du sannolikt att uppskatta denna film. Jag gjorde det och utan att vara insatt i mode.

Jag ger The Next Black tre starka filmögon.
2014-05-24
MikaelErsson3

Mikael Ersson