Recension: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Ett imponerande familjeepos som tuff, spektakulär actionsaga
eye4
Regi: Destin Daniel Cretton
Manus: Dave Callaham, Destin Daniel Cretton, Andrew Lanham
Medverkande: Simu Liu, Tony Chiu-Wai Leung, Awkwafina, Meng’er Zahang, Fala Chen m.fl.
Genre: Action, äventyr, fantasi
Musik: Joel P West
Filmfoto: Bill Pope
Speltid: 132 min.
Ålder: från 11 år
Svensk biopremiär: 1 september 2021
Distributör: Walt Disney Pictures

Filmen börjar, med att Xu Wenwu (Tony Chiu-Wai Leung) med sin armé besegrar sin fiendes imperium och blir ägare till de tio ringarna. Xu Wenwu blir odödlig med sin tio ringar men använder sina förmågor brutalt i tusen år och formar världen efter sin vision.

Han far för att finna den hemliga byn Ta Lo, där han efter kamp gifter sig med den kvinnliga profilen Li (Fala Chen) och de får två barn, Shang-Chi (Simu Liu) och dottern Xialing (Meng’er Zhang). Båda barnen får hårdträning i tuff kampsport. Pappa Wu Wenwu ger sin son och sin dotter var sitt halssmyck,e så de ”alltid ska kunna hitta hem”.

Men Shang-Chi lämmar fadern och familjen för att leva ett vanligt liv. Han blir parkeringsvakt på ett exklusivt hotell tillsammans med kollegan Kay (Awkwafina). Men onda krafter vill ha Shang-Chis halssmycke och Shang-Chi attackeras på en buss av sin fars lönnmördare Razor Fist (Florian Muntenau), som lägger beslag på halssmycket efter ett kraftfullt slagsmål. Här blir Katy medveten om att Shang-Chi är en mästerkrigare, en kallblodig mördare, som tränats av hans far. Shang-Chi och Katy reser till Kina för att konfrontera Xu Wenwu.

Shang-Chi har fått adressen till sin syster Xialing, som äger en kamparena för atleter, men hon är besviken på Shang-Chi som lovade att komma hem en kort tid, men det gick sex år. Under tiden har deras älskade mor Li dött och fadern är ensam och vill förena familjen igen.

Filmen kan sägas vara Marvels fas 4 med sin berömda Captein Marvel och nu introduceras en ny stjärna Shan/Shang-Chi som tar full plats och filmen blir stor underhållning i sin genre.


Tony Chiu-Wai Leung, som gör fadern Wu Wenwu, är en skådespelare med stark närvaro och auktoritet. Rollen är ond och maktlysten, men känslig inför sin familj. Simu Liu gör sin Shang-Chi med både en ungdomlig, mjuk charm, men som blir en stridbar rå sälle när han angrips. Kompisen Kay gör Awkwafina som en levande, tuff, först alldaglig tjej, men som tar till nävarna och annat när ilskan rinner till. Meng’er Zhang gör systern Xialing med intensiv närvaro i varje scen hon är med. Stolt, vacker, hämndlysten och kall, till skillnad från sin bror Shang-Chi, som också har något av svärmorsdröm över sig. Genomgående är castingen bra och regissören Destin Daniel Cretton använder sina aktörer på ett maximalt sätt.

Filmen frossar i kraftfulla kampsportssviter. Slagsmålen och striderna är enastående skickligt koreograferade. Det är kreativa sekvenser med spektakulära närkamper och inte minst med två drakar som står för det onda och det goda i en magnifik uppgörelse. Det är dynamiska scener som blandas med medmänsklighet och medkänsla, men som aldrig tappar sina mål, mot det ondskefulla, destruktiva krafterna. Men man vet hur det slutar. Som på barndomens matinéer står slutstriden mellan hjälten och antagonisten som filmens klimax och vi tjöt av upphetsning, trots att vi visste utgången. Så även här.

Bill Pope chefar mästerligt över filmfotot med sin medfotografer. Deras landskap är svindlande sköna i färgprakt i imponerande dräkter, men även växter, skogar och blommor. Även aktionsfotona är bländande exakta till Joel P Wests stämningsfulla och effektiva musik. Det är ett stor antal stuntmän och stuntkvinnor som verkar ge sitt yttersta för att realisera filmmakaren idéer.

Det är en familjeberättelse med många tidshopp och som blandar friskt olika miljöer, moderna och sagolika epoker. Men visst, det är en hjältesaga, ett fantastiskt epos med sin komplexa historia och snabba tempon. Vi har aldrig tråkigt. Lagom dämpas tonen ner från intensiva, hatiska, skoningslösa uppgörelser till lugna samtal mellan huvudroller och bifoller, för att ge oss andrum. En äventyrsfilm med spänning och överraskningar i en härlig blandning.

Fyra starka filmögon av fem.

2021-08-30