Recension: Searching for Sugarman

eyeeye eye eye

Searching
Sixto Diaz Rodriguez

Regi: Malik Bendjelloui
Filmkategori: Dokumentar
Längd: 85 min.
Land: USA/Sverige Premiär: 24 augusti 2012
Distribution: Nonstop Entertainment
Länk: Imdb

Fascinerande dok om stjärnan som dog och uppstod.
Rodriguez föddes 1942 i Detroit Michigan, USA. Som 24-åring gav han 1967 ut singeln I´ll slip away och 1970/1971 albumen Cold Fact och Coming from Reality. Eftersom hans framgång som artist och låtskrivare inte lyckades i USA, gick han under jorden. Han blev byggnadsarbetare, gifte sig och fick barn. Men hans skivor började spelas i Rhodesia, Australien och på Nya Zeeland och i Sydafrika fick han kultstatus. Han gjorde en turné 1979 i Australien, men försvann sedan igen. Det gick rykten om att han begått självmord på scenen genom att antända sig själv och skjuta sig.

Dokumentären är en spännande och gripande skildring om hur Stockholmsbaserade producenten och regissären Malik Bendjelloui startade detektivarbetet för att finna Rodriguez och få veta sanningen om honom. Man annonserade på mjölkpaket i USA för att finna honom och jag ska inte avslöja vad som händer. Fortsättningen på historien är både upprörande och gripande.

Filmen presenterar Rodriguez som en jordnära artist, utan behov av glamour och kändiskap. Hans musik skapades och lämnades sedan att leva sitt eget liv. Dokumentären belönades med Audience Award och Special Jury Prize på Sundance Film Festival 2012.

Rodriguez kunde ha blivit 70-talets största rockikon. Han musik och texter imponerade på samtida musikproducenter och även stora artistkollegor. Men utan effektiv PR-maskin, föll hans namn i glömska. Dokumentären är en film om värdighet, integritet och stor artist, som inte säljer sin själ för att vinna världen. Och det ger honom en spektakulär upprättelse.

Filmen vann Oscars 2013 for bästa dokumentär och bästa ljud.

Fyra starka filmögon för en fängslande och rörande dokumentär om ett märkligt levnadsöde.
120619
JanEjeF

Jan-Eje Ferling