Recension: Röjar Ralf

eye eye eye

RöjarRalf

Originaltitel: Wreck-it Ralph
Regi: Rich Moore Manus: Rich Moore, Phil Johnston Land: USA
Ålder: från 7 år
Speltid: 108 min.
DVD-premiär: 5 juni 2013
Biopremiär: 8 februari 2013
Filmformat med svenskt tal i både 2D och3D och med engelskt tal i 3D.
Röster i originalversionen: John C. Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer, Jane Lynch m.fl.
Röster i svenska versionen: Magnus Roosmann, Carla Abrahamsen, Göran Gillinger m.fl.
Distributör: Walt Disney Pictures
Länk till Imdb

Nytänkande och gott hantverk i Disneys årliga animerade äventyr.
Röjar-Ralf är en av karaktärerna i arkadspelet Fixar-Felix Jr. Ralf har ett gott hjärta men gör den elake karaktären i spelet. Nu har Ralf tröttnat på det och vill i stället bli hyllad och uppskattad precis som spelets hjälte, Fixar-Felix, blir. För att ändra på detta går han i terapi, men går också, utan lov, över till andra arkadmaskiner i hopp om att få uppfylla sin hjältedröm. Men när han gör det uppstår problem och Ralfs intåg hotar hela arkadvärlden. Ralf försöker då, tillsammans med sina nya vänner, att rädda situationen.

Röjar-Ralf är Disneys årliga animerade film och kan anses vara deras bästa animerade film hittills. Första halvtimmen av filmen bjuder på nostalgi, när vi får återse gamla arkadhjältar som Pac-Man och slagskämparna från Street Fighter. Inslagen roar förmodligen mest den äldre publiken. Därefter övergår Röjar-Ralf till att bli en renodlad barnfilm med nya figurer, men handlingen blir då lite för banal för de äldre.

Man har valt att förlägga berättelsen i arkadspelet till som kallas Sugar Rush, där man åker gokart i en godisvärld. Roligt kanske för de yngre, men för en blandad publik kunde en annan spelplats varit intressantare..

Animationerna är snygga och de svenska rösterna görs väldigt bra och passar utmärkt in på filmfigurerna. Magnus Roosman gör Röjar-Ralf med rätt tonläge och stor energi. Söta Vanilja von Sockertopp görs utmärkt av Carla Abrahamsen liksom Fixar-Felix som görs av Göran Gillinger.

Men som ofta i animerade filmer är tempot högt och ibland har man svårt att uppfatta replikerna. Även om dialogerna och storyn är i tunnaste laget, så är ljud och diktion viktiga för att lyfta fram storyn.

Röjar-Ralf får tre filmögon för sina fina animationer och härliga hjältekaraktärer, som skildras med färg och temperament. Men filmen hade vunnit på att fullt ut anpassats till en åldermässigt bred publik. Nu hoppar den mellan vuxenfilm och barnfilm och det kan kännas besvärande för de olika ålderskategorierna.
2013-02-05

Jan-Eje Ferling