Recension: Scary Movie 5

eye

scarymoive5
Charlie Sheen och Lindsay Lohan i Scary Movie 5.

Regi: Malcolm D. Lee
Manus: David Zucker, Pat Proft m.fl.
Genre: Komedi
Skådespelare: Charlie Sheen, Lindsay Lohan, Snoop Dogg, Ashley Tisdale, Simon Rex m.fl.
Längd: 86 min
Åldersgräns: Från 11 år
Land: USA
Biopremiär: 14 juni 2013
Distributör: Noble Entertainment
Länk till Imdb

Fånigt försök till parodi
Scary Movie 5 är det senaste tillskottet i filmserien som ser det som sin uppgift att göra narr av både nya och gamla storfilmer. Någon riktig handling finns egentligen inte, filmen består i princip av löst sammanhängande sketcher.

Scary Movie-filmerna brukade parodiera antingen klassiska eller högaktuella skräckfilmer, men Scary Movie 5 gör varken eller. Större delen av filmen refererar bl.a. till Mama 2013 och Sinister 2012, filmer som knappast kan klassas som ikoniska. De enda referenser, som ett inte alltför uppdaterat skräckfilmsfan kan ha behållning av, är troligtvis alla blinkningar till Paranormal Activity 2007, även om dessa i sig inte är humoristiska.

Detta är för övrigt ett genomgående problem. Även om man känner igen alla referenser så lär man inte roas av dem. Manusförfattarna David Zucker och Pat Proft verkar inte riktigt förstå vad begreppet “parodi” innebär. Referenserna haglar tätt, men humorn ligger helt i det faktum att det är en referens, man driver egentligen inte med någon film. Aldrig utnyttjar man någon av de många möjligheter som finns, vad gäller att driva med de senaste årens storfilmer. Allt är bara en strid ström av poänglösa referenser.

När man inte gör meningslösa referenser tar man till vulgär humor eller slapstick. Kiss och bajs förefaller vara ett ämne som aldrig upphör att fascinera manusförfattarna. De kan nämligen inte låta många repliker utbytas innan ett skämt måste utmynna i att någon nämner avföring, alternativt drattar på ändan.

Det enda som egentligen roar är de scener med Charlie Sheen, Lindsay Lohan och Snoop Dogg, främst för att de verkar ha haft så kul med att driva med sig själva. Även om det egentligen är ganska billigt att låta Lohan köra rattfull rakt in i Sheens sovrum, så fungerar det väl, just för att det är Lohan själv som gör det med stor dos självironi.

Scary Movie som filmserie har tappat humorn helt. Därför får filmen ett ensamt och uttråkat filmöga.

2013-06-13

Martin Ricksand