Recension: Liv & Ingmar

 eye eye eye eye
livingemar
Liv Ullman och Ingmar Bergman på Fårö under inspelningen av Persona 1965.

Regi: Dheeraj Akolkar
Skådespelare: Ingmar Bergman, Liv Ullman
Speltid: 75 min.
Genre: Dokumentär
Land: Storbritannien, Norge
Inspelningsår: 2012
Release: 5 juli 2013
Distributör: Studio S Entertainment
Länk till Imdb

Vackert och gripande om två filmikoners kärlekssaga.
Ingmar var 46 och Liv Ullman 25 år när de träffades. Deras första filmprojekt tillsammans var Persona 1966, som i huvudsak spelades in på Fårö. Båda var gifta på var sitt håll, men kärleken flammade upp och gick inte att hejda. Det blev en komplicerad 5-årig kärlekssaga, men också en vänskap som varade i 42 år fram till Ingmar Bergmans död 2007.

Liv & Ingmar bygger på intervjuer med Liv Ullman och spelades väsentligen in under 3 dagar på Fårö i Ingmar Bergmans hem, som också var Liv Ullmans under sista delen av 1960-talet. Liv berättar personligt och öppet om sin relation med Ingmar Bergman och deras svårigheter att leva tillsammans, men också hur de besjälat och utvecklat varandra konstnärligt. Liv beskriver också sin utveckling som kvinna och mor och även sin filmkarriär. Hon läser ur sin bok Förändringen 1976 och Samuel Fröler ger röst åt citat från Ingmar Bergmans brev.

Filmen är mycket välgjord. Musiken av Stefan Nilsson ger en fin ton till det vackra filmfotot av Hallvard Braein. Liv Ullmans ord belyses med många avsnitt ur Bergmans filmer. Det är påtagligt hur urvalet illustrerar Bergmans privata kärleksrelationer och hur de inspirerat hans filmmanus.

Det finns tyvärr en känslosamhet i Liv Ullmans tal, som ligger besvärande nära det gråtmilda. Även när hon redogör insiktsfullt om starka känslor som vrede, ensamhet och uppror, så ligger rösten kvar med en lite ynklig ton. Den nyansen har hon med även med i sina filmer, men där är den mera berättigad.

Det som gjorde intryck på mig var Livs kloka ord, att det finns ett mörker inom oss alla, men den avgörande skillnaden är hur vi förhåller oss till det.

Filmen får fyra starka filmögon.
2013-06-12

Jan-Eje Ferling