Recension: Blue Jasmine

eye eye eye  

blurejasmin

Cate Blanchett och Alec Barldwin i Blue Jasmine.

Regi och manus: Woody Allen
Skådespelare: Cate Blanchett, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard, Sally Hawkins
Genre: Drama
Speltid: 98 minuter
Spelålder: 7 år
Land: USA
Sverigepremiär: 23 augusti 2013
Distributör: Scanbox Entertainment
Länk till Imdb

Blanchett briljerar i mediokert Woody Allen-drama.
Woody Allen har sedan 1982 skrivit och regisserat en film om året och är nu tillbaka med årets film, Blue Jasmine. Det är ett väldigt högt tempo som han arbetar i och det påverkar även hans slutresultat. Ibland blir resultatet lyckat som i Vicky Cristina Barcelona (2008), Match Point (2005) och Midnight in Paris (2011). Men det händer också, att utfallet bara blir en axelryckning, en film, trevlig att se, men som man glömmer väldigt fort.  

Blue Jasmine handlar om Jasmine (Cate Blanchett), en narcissistisk societetsdam som har en livskris av den större modellen. Jasmine flyttar in hos sin syster i San Fransisco och försöker få sitt liv på fötter igen. Men det är Inte så enkelt, då man har en psykisk sjukdom. Som i det flesta i Allens filmer finns det många komiska moment och så också i Blue Jasmine. Men det blir en tunn balansgång när huvudkaraktären är psykiskt sjuk. Kan och ska man verkligen skratta åt det?

Förra årets succéfilm Du gör mig galen! (Silver Linings Playbook) visade att man kan driva med psykisk sjukdom och ändå få publiken att gilla det. Men det är ändå en stor skillnad mot Blue Jasmine. Där är Jasmine en tragisk karaktär, präglad av sin sjukdom. Men framför allt gör Blanchett en fantastisk rolltolkning. Blue Jasmine är helt och hållet Blanchetts film och hon kan börja skriva på sina tacktal redan nu.

Cate Blanchett lyfter filmen på egen hand och Blue Jasmine är en av Woody Allens bättre filmer de senaste femton åren. Tyvärr säger det också en del om hans filmer det senaste femton åren.

Man är inte helt oberörd när man lämnar biografen och man blir inte besviken. Men några större avtryck kommer Blue Jasmine inte att lämna i filmhistorien.

Blue Jasmine belönas med tre filmögon.
2013-08-21

Martin Bild