Recension: Mitt liv med Liberace

eye eye eye eye
Liberace
Matt Damon och Michael Douglas i Mitt liv med LIberace (Behind the Candelabra)

Originaltitel: Behind the Candelabra
Regi: Steven Soderbergh Manus: Richard LaGravene efter Scott Thorsons självbiografiska bok.
Land: USA
Skådespelare: Michael Douglas, Matt Damon, Scott Bakula, Eric Zuckerman, Debbie Reynolds m.fl.
Biopremiär: 30 augusti 2013
Från: 11 år
Distributör: SF Film
Länk till Imdb

Gripande, imponerande gestaltning av en scendivas kärleksliv.
Liberace (Michael Douglas) var en virtuos pianist och en pompös underhållare och estradör. Han hade en extravagant livsstil och hans spektakulära scenframträdanden gjorde honom till en världsberömd artist med många fans. Liberace levde också ett promiskuöst liv och omgav sig med vackra, unga män. Sommaren 1977 lärde han känna den unge, bisexuelle Scott Thorson (Matt Damon) och de inledde ett kärleksförhållande som varar i fem år.

Steven Soderbergh har med stor respekt och intuition skapat ett både innerligt och brutalt porträtt av den store scenstjärnan Liberace och hans älskare Scott. Filmen är fokuserad på deras komplicerade relation, deras vilsenhet, ensamhet och längtan efter vänskap och närhet. Men de är båda splittrade personer med motstridiga sidor. Liberace vill hålla sin homosexuella läggning hemlig för media. Scott är bisexuell, men ser i Liberace sin förlorade pappa som kan ge honom förankring och trygghet i tillvaron.

Michael Douglas gör en lysande gestaltning av Liberace. Rösten är anpassade till rollen. Han rör sig som den stora scendivan, visar upp maneren och de teatrala uttrycken. Det enda jag saknar är Liberaces varma och generösa leende. Men Douglas händer löper övertygande över tangenterna på de glittriga flyglarna och hans entréer i silverräv med fem meter långt släp är magnifika. Däremellan framställer han skickligt både Liberaces förakt och spelade vänlighet, men också hans sårbarhet och rädsla för åldrande och död.

Matt Damon har skickligt spelat många olika rollkaraktärer och gör det alltid med inlevelse och imponerande gestaltningsförmåga. Han gör utmärkt den enkle killen Scott från fosterhemmet på landsbygden som stiger in i en luxuös, kitschig bögvärld och tvingas bli ett med den.

Manus av Richard LaGravene ger bett i replikerna med galghumor och insiktsfulla sanningar om bögvärldens och livets hårda villkor.

Det var roligt att se 81-åriga Debbie Reynolds som Liberaces mamma, polskan Frances Liberace. Hon pressade sin son till pianostudier och skördade vinsterna av det med ett överdådigt, men ensamt liv på ålderns höst.

Vi blir underhållna med flera showframträdanden i Liberace-stil och höra hans imponerande pianospel med både klassisk musik och melodier från 50-talet och framåt.

Filmen får fyra feta filmögon.
2013-08-23
JanEjeF

Jan-Eje Ferling

Jan-Eje Ferling