Recension: Rio

eye eye eye eye eye

rio

Regi: Carlos Saldantha
Speltid: 96 min.
Genre: Animerad familjefilm, alt med sv.tal
Premiär: 8 april 2011
Distributör: 20th Century Fox

Underbart rolig familjefilm. Se den!
Blue är en charmig, blå papegoja, som bor i Minnesota hos pyssliga bibliotekarien Linda. En fågelforskare dyker upp och vill ta med både Blue och Linda till Rio de Janeiro, där en blå papegojedam, Jewel, behöver en make för att föra arten vidare. Blue har bara ett fel, han kan inte flyga. I Rio finns bovar, som vill tjäna pengar på sällsynta fåglar och fångar in Blue och Jewel och så är äventyret igång.

Filmen är en fest och den roligaste animerade filmen man förmodligen kan se på bio just nu. Ett galleri av sköna typer dyker upp, som både hjälper och stjälper för fåglarna. I en grand finale ser vi en färgsprakande Rio karneval ackompanjerande Linda och forskaren i jakten på att rädda Blue och Jewel.

Carlos Saldantha har tidigare regisserat “Ice Age 2” och “ice Age 3: Det våras för dinosaurierna”. och Rio måste vara hans piece de resistance. Filmen är en förtjusande kärlekssaga med alla ingredienser för drama och äventyr samt ett lyckligt slut.

Sång- och dansnumren är få, men briljanta. Djuren i djungeln startar upp sina spektakulära musikalnummer med sambarytmer, charm och humor.

En fullträff som familjefilm, lika roligt för barn som vuxen. Full pott filmögon, i alla avseenden.

Jan-Eje Ferling