Recension: Route Irish

eye eye eye

 roue irish    

Regi: Ken Loch
Manus: Paul Laverty
Speltid: 109 min.
Premiär: 18 mars 2011.
Distributör: NonStop Entertainment AB

Intensivt drama om vänskap och hämnd.Route Irish, som går mellan flygplatsen och the Green Zone i Irak, anses vara den farligaste sträckan i världen. Där skjuts soldaten Frankie (John Bishop) ihjäl den 1 september 2007. Hans bäste vän Fergus (Mark Womack) vägrar tro på den officiella förklaringen, att det är en olycka, och startar en egen undersökning av händelsen. Spåren leder allt närmare den styrande, militära ledningen i Irak, som med våld och hot försöker stoppa Fergus att få veta sanningen om sin väns död. Det blir en jakt på liv och död. Fergus är envis och orädd. Även om han får fatt på gärningsmännen och grymt kan hämnas på dem, så blir det också hans egen undergång.

Filmen är realistiskt gjord och har inslag med dokumentära journalfilmer, som visar bombade platser och lemlästade människor. Regissören Ken Loach är den brittiske socialrealismens mästare. Han berättar här om obekväma konsekvenser av Irakkriget, som den militära ledningen vill tiga ihjäl, eftersom deras strategier knappast är några hjältedåd. De innehåller även privat mordlusta “på araber” och fruktansvärda grymheter mot kvinnor och barn.

De starka ljudeffekterna tar ofta över i filmen. Man kastas ständigt in i överraskande buller, som om filmmakaren inte tror på dramats egen laddning. Men som helhet är det en skickligt gjord film med utmärkta skådespelare och bra filmfoto. Det är mycket “fåcking shitt” i dialogen, men så är väl jargongen mellan irländska soldater? Smockan hänger ofta i luften och emellanåt slår den vilt. Våldet blandas med lite romantik, sorg och saknad, vilket ibland känns spekulativt. Dramaturgin är genomtänkt, osminkad intill det manipulativa. Men Ken Loach uppnår sitt syfte, att chockera oss, övertyga oss och få oss att förfasa oss över meningslöst våld mot oskyldiga.

Tre filmögon för Mark Womacks starka närvaro i rollen om Fergus, för den drivna filmredigeringen och för filmens budskap om att krig vrider på sanningen och lögn och korrumperar och förråar dess aktörer på alla nivåer.

Jan-Eje Ferling