Recension: Red Riding Hood

eye

redridinghood

 Regi: Catherine Hardwidke
Speltid: 100 min.
Genre: Skräck, thriller
Premiär: 20 april 2011
Distributör: 20th Century Fox

Våldsam varulvsromantik
Det är sagotid och Valerie (Amanda Seyfried) bor i en bergsby, som med jämna mellanrum hemsöks av en varulv. När Valeries syster Lucie hittas död på åkern, beslutar sig byfolket att gå man ur huse för att hitta och döda besten. Man dödar en varg och tror sig ha undanröjt hotet. Men varulven lever och återkommer. Man skickar bud efter Father Solomon (Gary Oldman) och hans män som hjälp, men varulven är starkare. Valerie lyckas få kontakt med varulven, som ber henne fly med henne från byn. Det visar sig finnas släktskap mellan Valerie och varulven och flera i byn är infekterade med varulvsblod.

Det finns inslag av sagan Rödluvan och Vargen, men filmen är ologisk i sin handling och man förlorar sig i berättelsen. Manuset är svagt och spänningen går ut på att gissa vem som är varulven. När svaret kommer blir gåtan ändå inte löst.

Filmen är scenografiskt ganska vacker. Skådespelarna är ofta modellfagra, välklädda och välfriserade, vilket bara urholkar deras rollkaraktärer, som blir platta. Julie Christie som Farmodern, är ett kärt återseende, men manuset tillåter inte denna begåvade aktris att utveckla rollen. Karismatiske Gary Oldman kämpar tappert för att ge filmen och sin rollgestalt liv, men regissören och manusförfattaren låser honom i schabloner.

Filmen får ett öga för Gary Oldmans och Julie Christies närvaro.

Jan-Eje Ferling