Recension: Red Obsession

eye eye eye eye

redobsession2

Regi och manus: David Roach och Warwick Ross
Foto: Steve Arnold och Lee Pulbrook
Klippning: Paul Murphy   
Speltid: 75 minuter
Genre: Dokumentär
Medverkande: Debra Meiburg, Andrew Caillard, Francis Ford Coppola, Russel Crowe (berättare) m. fl   
Svensk biopremiär: 25 oktober 2013 bio och VOD
Distributör: NonStop Entertainment
Länk till Imdb

De sköra trådar som håller samman vinbubblor.
Den australiska dokumentären ”Red Obsession” tar sin utgångspunkt i det vin som under två årtusenden har producerats i Bordeaux. Knappast något annat vindistrikt i hela världen har en sådan fantastisk historia eller, för den delen, dyrare viner än Bordeaux. Vinet beskrivs som strävt, friskt och djupt blårött.Slotten Château Margaux, Château Latour och Château Lafite-Rothschild är världsberömda för sitt vin.

Egentligen handlar ”Red Obsession” inte i första hand om vinet i Bordeaux. Även om vinjournalister, vinproducenter och självaste filmregissören Francis Ford Coppola får beskriva sin stora kärlek till Bordeauxvinet är det främst en spännande historia om den globala ekonomin som David Roach och Warwick Ross (regi och manus) låter oss ta del av.  

Sedan 1982 stiger priserna på Bordeauxviner snabbt. USA är under 30 år en betydande importör av dessa viner, men marknaden sviktar då Leman Brothers kraschar 2008. Ett sug efter fint vin har samtidigt vuxit fram i Kina, där en välbärgad överklass i samband med Bordeauxdistriktets unika vinår 2009-2010 är beredda att betala astronomiska summor för vinet. Speciellt Château Latour och Château Lafite blir nu spekulationsobjekt för kineserna, för dyra att avnjutas ens av samlarna.

I likhet med tidigare ekonomiska bubblor (till exempel 1600-tals holländska handel med tulpanlökar, it-bubblan i början av 2000-talet eller varför inte dagens bostadsrättsmarknad i Stockholm) är även denna vinbubbla dömd att brisera. Redan 2012 har kvaliteten på Bordeauxvinet sjunkit och kineserna kopierar själva de berömda slottsvinerna. Bubblan brister. Så kan det gå.

”Red Obsession” är rappt berättad på 75 innehållsrika minuter med ett utsökt foto och klippning. Filmens berättare, Russel Crowe, lånar ut sin ”Gladiator”- röst till berättelsen om Bordeauxvinets produktion, marknadsföring och konsumtion och till beskrivningen av de sköra trådar av psykologi och girighet som håller samman vinbubblan.

Filmen är värd fyra filmögon.
2013-10-16
EvaSarman2

Eva Sarman