Recension: Dirty Wars

eye eye eye

dirtywars

Regi: Rick Rowley
Manus: David Riker, Jeremy Scahill
Land: USA, Afghanistan, Jemen, Somalia
Genre: Dokumentär
Speltid: 87 minuter
Svensk biopremiär: 25 oktober 2013
Distributör: NonStop Entertainment

Länk till Imdb

En gripande dokumentär om ett hemligt krig.
Journalisten Jeremy Schaill ger sig på att lösa ett mysterium som leder honom mot besvärliga sanningar. USA:s krig mot terrorn sprider sig över världen. Hemliga operationer pågår utanför de erkända krigsgränserna och bortom alla lagliga restriktioner. Om beslutsfattarna och soldaterna som genomför räderna står bortom all skuld, på vem faller då ansvaret när oskyldiga dör?

I denna dokumentär får vi följa Jeremy Schaill, som försöker kasta ljus över USA:s hemliga krig. Filmen delar sig mellan att följa, dels det dokumentära innehållet och dels den mer detektivartade historien om hur Jeremy Schaill genomförde sitt arbete. Som bäst glider de två stilarna ihop utan allt för mycket friktion. Tyvärr slår mig tanken att jag, trots allt, kom för att se vad han har avslöjat, inte hur duktig han var när han gjorde det.

Även om jag kan hålla mig kritisk till en del konstnärliga val i filmens upplägg, så är det svårt att förneka vikten av hans avslöjanden. Vi får på ena sidan möta människor som är helt försvarslösa, fångade i mitten av ett påtagligt, men samtidigt osynligt krig. På andra sidan sitter makthavare med egna lagar och agendor och högt över oss alla svävar drönare beredda på anfall.

Filmens slutgiltiga styrka bygger främst på den mänskliga kontakt vi får med offren. Denna emotionella koppling stärks av det genomarbetade, om än delvis uppenbara, musikvalet till filmen.

Jag vill ge ett högre betyg till filmen baserat på sitt dokumentära och journalistiska värde, men som film har den en del att önska. Dess brist ligger inte i en otillräcklig historia, så kan jag absolut rekommendera att se de den för dess innehåll. Men jag skulle helt enkelt velat se mer av historien och mindre av berättaren.

Dirty Wars får tre väldigt starka filmögon.
2013-10-16

MikaelErsson3

Mikael Ersson