Recension: This is the end

eye  eye

thisistheend
Jay Baruchel, Jonah Hill och Seth Rogen i This is the end.

Regi och manus: Evan Goldberg & Seth Rogen
Land: USA

Genre: Komedi
Speltid: 107 minuter
Land: USA

Skådespelare: Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Craig Robinson, Jonah Hill, Danny McBride m.fl.
Åldersgräns: 15 år
Svensk biopremiär: 25 oktober 2013

Distributör: UIP/Sony Pictures
Länk till Imdb
 

Domedagskomedin går inte hem.
En amerikansk kritiker sa tidigare i år, att vi nu har vant oss vid tanken på jordens undergång och att Hollywood har börjat producera mainstream-komedier på det temat. ”This is the End” är en av dessa.

Filmen är väldigt självrefererande, på så sätt, att huvudpersonerna spelar sig själva. I filmens första scen trakasseras Seth Rogen av en kille, som frågar honom varför han alltid spelar samma karaktär. Det är något som Rogen gör även i denna film.

Jay Baruchel och Seth Rogen ska på fest hos James Franco. Då sker uppståndelsen av de döda tätt följd av domedagen. Rogen, Baruchel, Franco samt några andra komiker barrikaderar sig i ett hus, när Satan och hans demoner kommer ut på gatorna. Men händelserna leder ingenstans. Problemet med filmen är, att få av kändisarna verkligen bjuder på sig själva.

Michael Cera gör ett kort inhopp och framställer sig själv som en knarkande galning. Detta är filmens roligaste inslag. Men av huvudpersonerna är det bara Jonah Hill och Danny McBride som håller sina rollfigurer hela vägen. De andra spelar i princip de karaktärer de brukar vara i andra filmer.

Rollistan består i huvudsak av Rogen och hans vänner. Mellan dem verkar finnas en hel del ”inside-jokes” som är svåra att förstå för utomstående. Som ofta i Hollywood-komedier beskrivs knark, som ett skämt mellan aktörerna.

Emma Watson slåss med en yxa. Jonah Hill har sex med djävulen och Baruchel försöker vara exorcist. Det borde vara kul, men det går inte hem. Det finns några roliga skämt, men de är alldeles för få för att betala 100 kr för en biobiljett.

Filmen får två filmögon.

2013-10-15
Viking

Viking “Lille John” Almquist