Recension: Prövningen

Ett starkt engagerande drama utan övertoner berättas briljant av prisbelönade Cristian Mungiu
eye4
Originaltitel Bacalaureat (Graduation)
Regi och manus: Cristian Mungiu
I rollerna: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus, Rares Andrici m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 128 min.
Land: Rumänien
Språk: rumänska
Ålder: Från 15 år
Svensk biopremiär: 10 februari 2017
Distributör: NonStop Entertainment

Romeo (Adrian Titieni) en 49-årig läkare bor med sin deprimerade hustru Magda (Lia Bugnar) och sin dotter Eliza (Maria-Victoria Dragus) i en liten lägenhet i Cluij i Transsylvanien i Rumänien. Romeo vill att dottern ska kunna studera och arbete utomlands. Själv har han gett upp drömmen om att levnadsvillkoren i Rumänien ska förbättras. Dottern Eliza måste emellertid klara sina sista tentamina med bra betyg för att godkännas till sitt utlovade stipendium på Cambridge University i England. Men på väg till skolan blir Eliza överfallen och utsatt för våldtäktsförsök och utsikterna att klara sina prov och få resa utomlands försämras. Romeo försöker lösa situationen att hjälpa dottern klara sina skolprov med sina kontakter och hamnar i en snårig labyrint av byråkrati, lögner, tjänster och gentjänster.

I en sidoberättelse har Romeo har en affär med Sandra (Malina Manovici), en lärare på Elizas skola och som har en egen ung pojke Matei (David Hodorog). Affären blir känd och hotar Romeos äktenskap och även hans relation till dottern. Romeos mors hälsa försämras också.

Filmen börjar med en sten kraschar genom fönstret till Romeos lägenhet. Händelsen och hustruns Magdas kroniska depression och stämningen i den slitna förortsmiljön speglar landets tillstånd av hopplöshet och paranoia. Filmen känns dokumentär, med sina oförställda miljöskildringar och karaktärer. Castingen är utmärkt och alla aktörerna känns som hämtade från verkligheten. Invånarna försöker vara artiga och tillmötesgående mot varandra, men undertonen av brist på tillit till makthavarna och det konstanta missmodet gör att livsglädjen falnar. I filmen finns inga leende människor eller glada tillrop. Ingen verkar orka med det.

”Prövningen” handlar ytterst om moral och mod och hur beroende de två egenskaperna på sikt är av varandra. Om styret och myndigheter brister i etik, ärlighet och öppenhet, så fortplantas det ner till befolkningen och färgas deras livsöden och relationer. Filmen beskriver det på ett utmärkt sätt.

Dramat drivs hela tiden framåt och man vill veta hur det går för dottern Eliza med hennes tentamina och hur framtiden ter sig för henne. Likaså hur brottet hon utsatts för ska lösas och även hur Romeos familj ska klara inre och yttre påfrestningar. Det är en vardagsnära men också hänsynslös skildring av ett korrupt och förtvivlat samhälle. Mungiu tecknar sina karaktärer med respekt och förstår deras kamp för ett sant och bra liv, men hur de tvingas in i system av förtryck och korruption.

Regissören Cristian Mungiu väver skickligt ihop händelser med sin regi och sitt manus. Kameran stannar aldrig upp för att förstärka känslotillstånd. Replikerna är raka och känns autentiska. Det är befriande att få ta del av. Dramat berättar sig självt. Cristian Mungiu belönades för bästa regi för ”Prövningen” vid premiären i Cannes 2016 och blev även nominerad till Guldpalmen. Han vann 2012 pris i Cannes för bästa regi för sin film ”Dupa Dealurui (Bortom bergen) från 2012 och vann Guldpalmen 2009 för sin film ”4 månader, 3 veckor och 2 dagar” från 2007. Mungiu har med ”Prövningen” jämförts med regissörer som Haneke och Antonioni och filmen har hyllats för skådespeleriet såväl som skildringen av ett dysfunktionellt rumänskt samhälle.

Det blir fyra starka filmögon av fem.
2017-02-07