Recension: Porrkungens tårar

eye eye eye eye

porr
Berth Milton Jr.

Regi: Fredrik von Krusenstjerna
Land: Sverige
Genre: dokumentär
Aktörer: Berth Milton Jr, Berth Milton Sr.
Speltid: 80 min.
Åldersgräns: 15 år
Distributör: Studio S Entertainment

Gripande dok om maktkamp mellan far och son.
Berth Milton Sr var av resandesläkt och växte upp i cirkusmiljö. Han började redan som barn utveckla affärssinne och omoral och startade som vuxen det internationella porrimperiet PRIVATE. Sonen Berth Milton Jr växte upp skild från sin far. Som vuxen startade pappan en kamp med sonen om företaget och anklagade sonen för att ha stulit hans företag. Det blev rättegångar och hot om våld. I sak vann ingen konflikten. Milton Sr dog utfattig och ensam. Sonen blev rik, men olycklig i saknaden efter faderskärlek.

Filmen skildrar skickligt i stillbild och filmreportage pappans och sonens uppväxt och hur de blir framgångsrika företagare. Den ger en bra bild av deras personligheter, deras bakgrund och förhållande till varandra. Man kan inte undgå att röras av sonens desperata längtan efter sin pappas kärlek och acceptans, men som han aldrig får. Deras strider som vuxna om makt och pengar har skildrats i press och media. Man kommer mycket nära porrmagnaten Milton Jr och kan förvånas över hur han lämnar ut sina känslor.

Regissören blev vän med Milton Jr och lyckades vinna hans förtroende för att ställa upp i filmen. Von Krusenstjerna fick Milton Jr att gå till en psykolog för sina inre problem och även där är kameran med.

Von Krusenstjerna har gjort en välgjord, både rörande och bitvis skakande dokumentär om två porrsymboler. Filmen är ett intimt porträtt av framgångsrika företagare med stenhårda nypor, deras uppgång och fall. Men också deras känslomässiga problem och följderna av att inte kunna hantera dem.

Ljud, bild och klippning har skapat en gedigen dokumentär, som är spännande och underhållande, trots sitt mörka tema.

Von Krusenstjerna har gjort uppmärksammade dokumentärer som den Guldbaggenominerade Förräderi och Tong Tana- En resa till Borneos inre samt Necrobusiness.

Filmen får fyra starka filmögon.
2013-05-15
JanEjeF

Jan-Eje Ferling