Recension: Paraden

eye eye eyeeye

Paraden
Nikola Kojo till vänster i bild ur Paraden.

Regi och manus: Srdjan Dragojevic
Filmkategori: Komedi, drama
Skådespelare: Nikola Kojo, Milos Samolov, Hristina Popovic, Goran Jevtic m.fl.
Land: Serbien
Längd: 115 min
Språk: serbiska
Biopremiär: 30 november 2012
DVD-premiär: 30 januari 2013
Distributör: Njutafilms
Länk till Imbd

Mörk komedi om rengbågsfolkets kamp för sin kärlek.
Mirko (Goran Jevtic) är bröllopsarrangör i Serbien, men också trött på gayfobin i landet. Han planerar den första Prideparaden i Belgrad. Han får kontakt med en luttrad gangster, Limun (Nicola Kojo), vars fästmö Biserka (Hristina Popovic) vill att Mirko ordnar deras bröllop. I utbyte mot att Mirko gör detta, kräver han, att Limun gå med på att skydda Prideparaden. Limun tvingas ut på en roadtrip tillsammans med Mirkos pojkvän Radmilo (Milos Samolov) för att hitta folk, som kan hjälpa till med att vakta paraden. Mot förmodan blir de vänner. De påverkar varandra och utvecklas som människor.

Paraden är en komedi med ett rikt persongalleri. Trots dråpliga situationer och lustiga karaktärer, så har filmen ett allvarligt, politiskt budskap om att skapa en friskare och modernare människosyn. Tyvärr är det lätt att känna igen rädslan och osäkerheten i samhället, när en minoritet vill bryta sig loss och stå upp för sina rättigheter. Nikola Kojo övertygar som gangstern med pondus och vars rollkaraktär Limun mognar under filmens gång. Det är bitvis lite skruvat, men oftast underhållande.

Milos Samolov spelar makalöst Mirkos pojkvän Radmilo. Hristina Popovic gör den snygga bimbon Biserka, som tolererar gayfolk, men dominerar sin fästeman Limun. Filmen har ett genomarbetat manus och tillsammans med en utmärkt casting skapas en njutbar och roande film med ett viktigt budskap om mänskliga rättigheter. Gränsen mellan upplysningsfilm och konstnärligt projekt är oklar, men målet helgar medlen.

Filmen får fyra filmögon, främst för att Nikola Kojo övertygar i sin roll som gangstern Limun med hjärta under sin tuffa yta och för regin och manus av Srdjan Dragojevic, som lyckas bland mörk komik med ett viktigt politiskt budskap.

2012-11-04
Camilla

Camilla Käller