Recension: On the Road

eye eye eyeeye

ontheroad
Sam Riley, Kristen Stewart och Garett Hedlund i On the Road.

Regi: Walter Salles
Manus: Jose Rivera efter Jack Keoruacs roman med samma titel.
Filmkategori: Drama, äventyr
Längd: 137 min.
Land: USA, Frankrike, UK, Brasilien.
Premiär: 20 juli 2012
Distribution: Noble Entertainment
Länk: Imdb

Storslagen roadmovie med stjärnglans.
Sal Paradise (Sam Riley) har författardrömmar och följer med sin kompis Dean Moriarity (Garrett Hedlund) på en långresa genom USA. De söker äventyret och den absoluta friheten. De provar droger, erotiska eskapader, men njuter också av jazz, litteratur och poesi. Killarna krossar några kvinnohjärtan på vägen och skaffar pengar på både ärligt grovarbete och ibland på mindre ärligt sätt.

Filmen är en storartad skildring av USA i slutet av 1940-talet. Ungdom gör uppbrott från låsta familjekonventioner och vill tänja på alla sina gränser. Miljöer, locations, inredningar och rekvisita som bilar, kostymer och tillbehör är exakt och imponerande återgivet. Castingen är ypperlig med stjärnor som Sam Riley, som egentligen spelar författaren Jack Keoruacs själv i dennes självbiografiska kultbok. Men också Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, m.fl. Den karismatiske Garett Hedlund är enastående i sitt porträtt av den vilde, gränslöse Dean Moriariey, som söker en tillhörighet, men klarar inte att rota sig. Även statisterna är fantastiskt välvalda och bidrar till att ge karaktär och trovärdighet åt tidsskildringen.

Filmen är påkostad och alla delar håller högsta kvalité när det gäller regi, skådespeleri, scenografi, klippning, liksom det briljanta filmfotot av Eric Gautier. Filmmanus följer Keoruacs bok ganska bra, men har sparat in på de långa, reflekterande inslagen till fördel för det visuella, som självklart är filmens konstform.

Det är en film om ungdom, men knappast för ungdom. Visserligen känner kanske den yngre publiken igen sig i upproret och längtan efter självständighet, men den 137 minuter långa filmen har inget traditionellt äventyrsförlopp. On the Road är främst en epokskildring, där några ungdomar gestaltar den brytningstid som särskilt 1950-talet blev för ungdomskulturen i västvärlden.

Fyra filmögon för en fantastisk tidsskildring med enastående skådespelare i ett vackert och skickligt komponerat bildepos. 200615
JanEjeF

Jan-Eje Ferling