Recension: Outrage

eye eye

Genre: Action/Thriller
Regi: Takeshi Kitano
Speltid: 109 min
Premiär: 8 april 2011
Distributör: Nonstop Entertainment

Skoningslöst klankrig i japansk maffia.
Två yakuzaklaner styrs av sina två “ordföranden”, som är bröder. De kommer i konflikt om revirgränser, som startar med en bagatell, men eskalerar till en våldsamt krig med tortyr och mord. Gangstrarna utväxlar artighetsfraser och bugar för varandra. De bär eleganta, mörka kostymer och åker omkring i lyxiga, blänkande bilar med sina vackra fruar. Men bakom fasaderna finns ingen barmhärtighet eller moral, bara maktkamp om prestige och pengar. Lojaliteter går att köpa och sälja. Alla vill stiga i hierarkin. De bildar pakter, men alla sviker alla, om tillfälle ges att kunna stiga i graderna.

Det är en sluten värld med egna lagar. Polisen är korrumperad. Samhällets sociala, politiska strukturer utelämnas. Vi ser bara maffians agerande i strider om vinster och positioner. En afrikansk ambassadör tvingas med i det grymma spelel. Småtjuvar, prostituerade och knarklangare tjänar yakuzaledarnas jätteimperier.

Filmen är snyggt gjord och filmfotot obehagligt vackert. Skådespelarna, bl.a. Beat Takeshi, Ryo Kase och Jun Kunimura, visar upp karaktärernas stenansikten och berättar med små medel, som blickar, kroppshållning, om det hot på liv och död, som ständigt finns närvarande. Filmen är ren underhållningsvåld. Spännande och skrämmande med rollfigurer, som är stereotypa marionetter.

Två filmögon för filmklipp och filmfoto.

Jan-Eje Ferling