Recension: Oblivion

eye eye eye

Oblivion
Tom Cruise och Morgan Freeman i Oblivion.

Regi: Joseph Kosinski.
Manus: Joseph Kosinski, Karl Gajdusek, Michael Arnt.
Skådespelare: Tom Cruise, Andrea Riseborough, Morgan Freeman, Olga Kurylenko
Genre: Sci-Fi, Action.
Speltid: 126 min.
Land: USA
Språk: Engelska
Biopremiär: 12 april.
Ålder: 11 år.
Distributör: United International Pictures.
Länk till Imdb

Gediget hantverk med mogen Tom Cruise i postapokalyptisk sci-fi.
Jorden 2077. Jack Harper (Tom Cruise) och Victoria (Andra Risenborough) övervakar och reparerar drönare. Drönarna skyddar maskiner som utvinner energi ur världshaven.  Jack och Victoria är bland de sista människorna, som är kvar och snart ska även de fly jorden för att söka ett nytt hem bland stjärnorna.  Efter åratal av krig mot rymdvarelser är jorden helt ödelagd och alla resurser snart uttömda.  Jack och Victorias uppdrag är nästan klart, när något oväntad dyker upp och ställer allt, som Jack Harper tror sig veta, på ända.

Tom Cruise spelar ofta sina roller med hög energi och idel leenden. Här ger han ett mer eftertänksamt och återhållet intryck vilket passar både honom och filmens postapokalyptiska tema. De två kvinnliga rollfigurerna, Victoria (Andrea Risebourgh) och Julia (Olga Kurylenko), får hålla sig lite i bakgrunden, men är, trots det, viktiga för handlingen. Morgan Freeman gör sin rollfigur Beech till en av de mest färgstarka i filmen.  Beech är ledaren för motståndsrörelsen och den som utmanar Jack Harper att öppna sina ögon och omvärdera sin världsbild.

Oblivon håller ett ganska långsamt tempo. Känslan av undergång byggs upp av att många scener i filmen utspelar sig i ett brunt, öde landskap.  Här och där skymtar resterna av kända byggnader från ett svunnet New York och rostiga båtvrak. Joseph Kosinski, som regidebuterade med Tron Legacy- 3D, står för både regi och manus, och tanken verkar ha varit att göra en storslagen, klassisk Sci-Fi film. Med tydliga referenser till bland annat Apornas planet, Mad Max och Philip. K. Dick märks det att han kan sin sci-fi. Det är mycket high-tech, men Kosinski lägger också mycket fokus på det enkla i livet, kärleken och naturen.

Oblivion får tre filmögon. Den engagerar inte riktigt, men det är gediget hantverk och en historia som fungerar även om den är lite förutsägbar, trots flera olika vändningar.

2013-04-09
JanEjeF

Jan-Eje Ferling