Recension: Mörkt vatten

eye eye

Mörktvatten_
Helena av Sandeberg och Sverrir Gudnason i Mörkt vatten.

Regi: Rafael Edholm
Manus: Daga Larny, Björn Olofsson, Rafael Edholm
Längd: 77 min.
Filmkategori: Thriller
Premiär: 13 juni 2012
Från 15 år
Distribution: Svensk Filmindustri
Länk: Imdb

Sedvanliga thrillergrepp utan överraskningar.
Fastighetsmäklaren Daniel (Sverrir Gudnason) åker på kärlekshelg med sin chefs hustru Marie (Helena af Sandeberg) till en lyxvilla i skärgården. Huset är till salu och hantverkaren George (Andrzej Chyra) håller på att slutföra reparationerna inför visningen. Plötsligt slår svartsjuka och avund till och relationerna i villan blir på liv och död.

Filmen känns som ett dåligt plagiat på amerikanska triangeldramer om hämnd och hat. Attributen finns på platsen. Flott miljö, fin båt, snygga ungdomar och passionerad sex. Och så hotet från den mystiske främlingen, som givetvis är från ett östland, bryter på svenska och har låglönejobb. Vi har sett det förut och långt bättre än i Mörkt vatten.

Det är bra filmat av Peter Mokrosinsky. Rafaels Edholms regi fungerar, men är lite stolpig och aktörerna känns stundtals amatörmässiga, utom Andrzej Chyra, som försöker göra något av sin rollkaraktär, sterotypt skapad av manusförfattarna.

Filmen är okej för en myskväll på bio eller i soffan med en DVD, när det blir dags. Och snart rullar Mörkt vatten i evighet i repriser på våra filmkanaler. Men någon filmhistoria har Rafael Edholm inte skapat denna gång heller. Han håller sig till det vanliga och oroar inte sina sponsorer med experimentell filmkonst eller aparta filmidéer.

Två filmögon för filmfotot och för den begåvade, polske aktören Andrzej Chyra.

120604
JanEjeF

Jan-Eje Ferling