Recension: Olympus has fallen

eye eye

olympus

Regi: Antoine Fuqua
Manus: Creighton Rothenberger och Katrin Benedikt
Skådespelare: Gerard Butler, Aaron Eckhardt, Finley Jacobsen, Dylan McDermott, Rick Yune, Morgan Freeman, m.fl. Genre: Action
Ålder: 15 år
Tid: 120 min
Land: USA
Biopremiär: 3 maj 2013
Distributör: Nordisk film
Länk till Imdb

En Die hard-kopia med stereotypa karaktärer.
Mike Benning (Gerard Butler) är en stenhård Secret Service agent. Han är den amerikanske presidenten Benjamin Ashers (Aaron Eckhardt) livvakt och går helhjärtat in för sitt jobb. Vid en hemsk olycka lyckas Benning rädda presidenten, men inte hans fru, och blir omplacerad till ett trist skrivbordsjobb. Från sitt skrivbord har han utsikt mot Vita huset, som han längtansfullt drömmer sig bort till. 18 månader senare inleds en attack mot Vita huset av den nordkoreanske terroristen Kang Yeonsak (Rick Yune). Till sin hjälp har denne Dave Forbes (Dylan Mcdermott), en före detta Secret service agent som bytt sida. Terroristerna lyckas ta presidenten och flera andra höga tjänstemän som fångar. Men vad de inte räknat med är Benning, som lyckas ta sig in i Vita huset och börjar slå ut terroristerna en efter en.

För regin står Anthony Fuqua. Han har gett oss t.ex. Training day 2001, King Arthur 2004 och Brooklyn´s finest 2010. Det är svårt att veta vad Fuqua avser med denna film. Om han vill visa att amerikaner är gott helylle, som slåss rakryggat mot elaka nordkoreaner, så lyckas han. Men om Fuqua har annat i kikaren, så slår det slint.

Trevor Morris står för filmmusiken och gör ett bra jobb. Han har tidigare medverkar som kompositör i Hulken 2003 och Den siste samurajen 2003, men även i the Tudors säsong 2,3 och 4.

Gerard Butler (300 2007, P.S I love you 2007) spelar huvudkaraktären Mike Benning. Om rollen är avsedd att vara charmig, så lyckas han inte. Snarare framstår han som en kopia av en terminator utan känslor. Aaron Eckhardts (Golden Globe nominerad för Thank you for smoking 2006) president är stereotyp, så det förslår. Dylan Mcdermotts (The Messengers 2007) överlöparkaraktär är väl sådär, men överskuggas av figuren Benning. Morgan Freeman (Oscarsbelönad för Million dollar baby 2005) gör talmannen Trumball, som får rycka in som president. Inte heller han får använda sin talang, utan blir klichéartad och småtråkig. Samma sak för Melissa Leo (Oscarsnominerad för Frozen river 2008) som försvarsminister Ruth Mcmillan. Rick Yune (The man with the iron fists 2012, Die Another day 2002) gör terroristen Kang och är precis lika ond och enahanda som resten av besättningen.

Filmen och dess manus är uppbyggd kring Butlers karaktär, som den kompromisslöse och humorbefriade mördarmaskinen Benning. Försöker han skämta, så blir det aldrig roligt. Som den Die hard-kopia filmen är, så kunde man förvänta sig en viss charm. Men istället får vi en massa mord och tortyrscener, så den målgruppen blir inte besviken. Ett nytt grepp är inslaget med nordkoreanska terrorister.

Det känns tråkigt att alla bra skådespelare som är med inte får komma till sin rätt. Men däremot är filmen fartfylld till bristningsgränsen. Och om man inte bryr sig om amerikansk patriotismen och enformiga karaktärer, så är filmen ändå sevärd.

Filmen får två filmögon för en fartfylld action med häftiga specialeffekter.

2013-04-26
AlexandraAlgerydh

Alexandra Algerydh