Recension: Non-Stop

 eye eye eye

nonstop
Liam Neeson som säkerhetsvakten Bill Mars i Non-Stop.

Regi: Jaume Collet-Serra
Manus: John W. Richardson, Christopher Roach, Ryan Engle
Skådespelare: Liam Neeson, Julianne Moore, Scoot McNairy, Michelle Dockery m. fl.
Genre: Action, thriller
Speltid: 106 min.
Land: USA
Ålder: 15 år
Svensk biopremiär: 11 april 2014
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB
Länk till IMDb

Liam Neeson sammanbiten hjälte i en renodlad action-thriller, non-stop.
Egentligen är det konstigt att någon vågar kapa ett flygplan när Liam Neeson är säkerhetsvakt ombord. Han är ju trots allt mannen som tränat både Batman och Anakin Skywalker. Och när han uttalade den kända repliken ”I will find you and I will kill you” i filmen Taken (2008), så höll han utan tvekan vad han lovade och räddade egenhändigt sin kidnappade dotter. Filmtitlarna må vara olika med Liam Neeson spelar samma karaktär. En sammanbiten, välorganiserad mördarmaskin som har McGyver-lösningar på alla problem som hopar sig framför honom.

Det som skiljer Non-Stop från de actionkavalkader Neeson spelat i de senaste åren är att den utspelar sig ombord på ett flygplan på väg över Atlanten. Spänningen blir mer påtaglig när ingen har någonstans att ta vägen och även små komplikationer påverkar ödet för hundratals passagerare.

Neeson spelar Bill, en federal säkerhetsagent som placeras under cover ombord på flygplan för att se till att ingen ställer till med trubbel. På denna flight hinner han knappt sätta sig ner och börja bläddra i TaxFree-katalogen innan han får ett sms från en anonym medresenär som lovar att döda passagerarna i kabinen en efter en tills en stor lösensumma betalats ut. När den första passageraren mister livet tvingas Bill att jaga mördaren och samtidigt undvika att panik bryter ut ombord. När det går upp för omvärlden vad som håller på att ske riktas misstankarna mot Bill själv och han ställs inför ännu en utmaning.

I övriga roller ser vi Julianne Moore som frågvis stolsgranne och Oscarsbelönade Lupita Nyong’o i en superliten och obetydlig roll – vilket känns som slöseri på en stor skådespelartalang. Regissören Jaume Collet-Serra jobbade tillsammans med Liam Neeson redan i Unknown (2011) och det märks att han vill ta intensiteten och ingen-kommer-tro-på-detta-paniken till en ny nivå nu när de jobbar tillsammans igen.

Gillar du filmer som Panic Room (2002) och Olympus Has Fallen (2013) är sannolikheten stor att du kommer uppskatta Non-Stop. Trots det banala slutet är filmen faktiskt precis vad den heter, nämligen en renodlad action-thriller, non-stop.
Filmen får tre filmögon av fem.
2014-04-11
AlexandraAlgerydh3

Alexandra Algerydh