Recension: Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla

eye eye

och Picadilly
Anton Ahremalm och Amanda Ekblom Käck i Och Picadilly Cirkus ligger inte i Kumla.

Regi: Bengt Danneborn
Manus: Bengt Danneborn, baserad på en bok av Håkan Nesser
Skådespelare: Anton Ahremalm, Amanda Ekblom Käck, Tom Lofterud, Frida Carlson Öman, Malin Berg, Anders Hambraeus, Linus Lindman, Isabell Moreau, Dag Malmborg
Genre: Drama
Speltid: 95 minuter
Land: Sverige
Från ålder: 15 år
Svensk biopremiär:11 april 2014
Svensk distribution: Noble Entertainment
Länk till IMDb

Mord utan nerv och passion i Kumla.
Filmen ”Och Piccadilly Cirkus ligger inte i Kumla” bygger på Håkan Nessers roman. Den började spelas in i trakterna av Kumla med massor av engagerade ortsbor redan sommaren 2008.  Många problem, främst finansiella, har medfört att filmen inte kunnat visas för publik förrän på Göteborgs filmfestival i vintras 2014. Att göra film är dyrt. En större budget skulle antagligen fått denna film att lyfta.

Håkan Nessers romaner har filmats ett tiotal gånger med varierande framgång. Martin Asphaugs ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” (2005) bör nämnas då den också handlar om att vara ung och om ett mord i Kumlatrakten.

”Och Picadilly Cirkus ligger inte i Kumla” är, trots både ond och bråd död, ingen thriller som filmens programblad framhåller, möjligen en deckare.  Tyvärr är mordgåtans lösning så dunkel att man måste gå till boken för att få sammanhanget helt klart för sig. I regissören och manusförfattaren Bengt Danneborns film blir det istället ungdomsskildringen och den spirande förälskelsen mellan tonåringarna Mauritz och Signhild, grannar i Kumlas villakvarter, som är filmens nav.

Det är 1967. Christian Barnard gör den första hjärttransplantatonen och Vietnamkriget är långt borta. Skivspelaren, Stringhyllan och annan rekvisita i tonårsrummen är rätta tidsmarkörer, liksom raggarbilarna och den mystiska mörka Amazonen. Mauritz, Signhild, Elonsson, Biffen, Berit, Pucko och de andra ungdomarnas samtal utanför korvkiosken och biografen Folkan handlar om vinylskivor med Paul Anka, Rick Nelson, Beatles och Bob Dylan och att dra till London där allting händer. Det finns gott om sommarjobb.

Susanne Osten har fungerat som mentor för Bengt Danneborn i regin. Huvudrollsinnehavarna Anton Ahremalm (Mauritz) och Amanda Ekblom Käck (Signhild) gör båda fina insatser. Även de unga amatörskådespelarna är förvånansvärt bra. Däremot finns stora brister i de vuxnas rollprestationer. Utan nerv och passion i deras spel blir inte detta morddrama trovärdigt, inte ens i Kumla.

”Och Picadilly Cirkus ligger inte i Kumla” får två filmögon.
2014-04-04
EvaSarman2

Eva Sarman