Recension: Moln över Sils Maria

Två njutbara timmar på bio
eye4
Regi och manus: Olivier Assayas
Medverkande: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloe Grace Martinez, Lars Eidinger, Henryk Wald m.fl.
Genre: Drama
Land och år: Frankrike 2014
Filmfoto: Yorick Le Saux
Klippning: Marion Monnier
Speltid: 124 minuter
Svensk biopremiär: 6 februari 2015
Svensk distribution: TriArt Film

”Din ungdoms ansikte är ständigt hotat, och den hänsynslösa publiken vill helst se dig som ständig tjugoåring” (Maaret Kooskinen, Den svekfulla skönheten, FLM nr 6, 2006)

Det är inte första gången som regissörer lockats att göra film om åldrande skådespelerskor. Skönhetens förgänglighet ger upphov till bra dramatik, som i den aktuella filmen ”Moln över Sils Maria”, där en berömd skådespelerska måste förlika sig med tidens gång och att hennes genombrottsroll tas över av ett yngre stjärnskott.

Den franske regissören, filmkritikern och manusförfattaren Olivier Assayas har både skrivit manus och regisserat ”Moln över Silas Maria”. Assayas har en diger lista manus- och filmproduktioner bakom sig bland annat filmer som ”Irma Vep” (1996 ) och ”Paris je t´aime” (2006 ). Han är också väl förtrogen med en skådespelerskas värld genom äktenskapet med Hong Kong-aktrisen Maggie Cheung.

Mot bakgrund av ett bedövande vackert alplandskap följer vi den uppburna stjärnan på film och teater Maria Enders (Juliette Binoche) och hennes unga assistent Valentine (Kristen Stewart). Deras vardag handlar främst om att nöta in manus och att diskutera Marias rolltolkning i en kommande teateruppsättning. I samma pjäs gör Hollywoodstjärnan Jo Anne (Chloe Grace Moretz) Marias genombrottsroll tjugo år tidigare.

Juliette Binoche och Kristen Stewart är så samspelta två skådespelerskor kan bli på film. Ibland slår det till och med gnistor om spelet. Den nu 50-åriga Juliette Binoche med 30 år i branschen är perfekt i den för henne specialskrivna rollen som Maria. Men frågan är om inte den unga Twilight-stjärnan Kristen Stewart insats som effektiv, rättfram assistent är snäppet bättre.

Assays filmmanus har säkert medvetet lagts nära Joseph L. Mankiewichs film ”All about Eve” (1950) där också en åldrande skådespelerska (Bettie Davies) och hennes unga sekreterare med skådespelarambitioner (Ann Baxter) har de bärande rollerna. ”Moln över Sils Maria” har också jämförts med Ingemar Bergmans ”Persona” (1966) där kammarspelet bärs upp av skådespelerskan (Liv Ullman) och hennes sköterska (Bibbi Andersson).

Om man inte är road av filmhistoria eller av hur en skådespelerska brottas med sitt åldrande kan ”Moln över Sils Maria” bli en tämligen ointressant historia. För oss andra är denna film två njutbara timmar på bio.

Jag ger fyra filmögon av fem till ”Moln över Sils Maria”
2015-01-19