I början av 60-talet var Big Bang-teorin ännu inte accepterad av alla forskare som sysslade med universums uppkomst. De som inte trodde på ”Big Bang” menade att universum var Guds verk. Då som nu ställdes vetenskap mot religion. Det är vid denna tid som ”The Theory of Everything” tar sin början.
”The Theory of Everything” är regissören James Marshs filmversion av fysikern, matematikprofessorn och författaren Stephen Hawkings liv, sjukdom och första äktenskap. Filmen handlar mycket lite om Hawkings insats inom kosmologin, läran om universums uppkomst och expansion. ”The Theory of Everything” är också ännu en i den långa raden filmatiseringar av kända personers liv. Den baseras på Stephen Hawkins första hustru Janes bok om makens framgångssaga.
1963 är Stephen (Eddie Redmayne ) 21 år och studerar astronomi i Cambridge. Han har just förälskat sig i Jane (Felicity Jones) när han diagnostiseras med nervsjukdomen ALS som snabbt och obönhörligt försämrar motorik, tal och rörelseförmåga. Läkarna ger honom två år att leva. Mot alla odds överlever Stephen och når akademiska framgångar tack vare sin järnvilja, Janes stöd och tekniska hjälpmedel. Hans populärvetenskapliga böcker om universum säljs i miljontals exemplar under kommande decennier.
Likheten med hur den amerikanske matematikern och nobelpristagaren John Nash (Russel Crowe) porträtteras i filmen ”A Beautiful Mind” (2001) är slående. Nash lider tidvis gravt av schizofreni. Hawking liksom Nash är särlingar vars hjärnor går på högvarv för att hitta matematiska teorier som förklarar allt. Bakom såväl Nash som Hawking står uppoffrande livskamrater.
Filmindustrin ger biopubliken kämpande genier som aldrig ger upp. Detta till trots har det blivit en balanserad och porträttlik gestaltning av Stephen Hawking som skådespelaren Eddie Redmayne gör. Redmayne blev Oscarsnominerad för sin krävande och välspelade roll.
Efter filmpremiären i London skrev Stephen Hawking på Facebook att ”The Theory of Everything” är det närmaste en resa i tid han själv får göra. Det är därför beklagligt att Hawkings omtumlande livsresa kan upplevas som en något stereotyp framgångssaga på vita duken.
Det blir tre filmögon för ”The Theory of Everything” trots sammanlagt fem Oscarsnomineringar år 2015.
2014-01-25