Recension: Mjölkkriget

Spännande, välspelad med utmärkt bildspråk och gediget hantverk.
eye3
Originaltitel: Héraðið (The County)
Regi och manus: Grímur Hákonarson
Skådespelare: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Þorsteinn Bachman m.fl.
Speltid: 92 min.
Genre: komedi, drama
Svensk biopremiär: 17 juli 2020
Distributör: Scanbox Entertainment

”Mjölkkriget” [Originaltitel Héraðið] handlar den tuffa bonden Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir)  som efter att chockerande och oväntat blivit änka tar sig an det korrumperade kooperativet som styr hela tillvaron för byns invånare.

Denna isländska långfilm är regisserad av Grímur Hákonarson, mannen bakom den framgångsrika isländska filmen ”Bland män och får” från 2015, och som visar att lilla Island har en rik berättartradition att dela med sig av.

Mjölkkriget är ett drama med inslag av komedi. Humorn glimmar till här och där, men huvudsakligen är det ett gripande och skrämmande scenario som gestaltas; en vardag som liknar det gamla Östtyskland, där det allsmäktiga kooperativet kan mosa en enskild människa som när man trampar ihjäl en kackerlacka med skon.

Berättelsen är lågmäld, tempot lågt. Man förstår ändå vad som står på spel för Inga, som inför hela landet vågar berätta om hur pamparna inom kooperativet agerar som en maffia och hur de hotar och trakasserar dem som försöker trotsa deras toppstyrda befallningar och fatta självständiga beslut. Sigurður Sigurjónsson från “Bland män och får” spelar kooperativets hänsynslöse chef Eyjólfur och det står klart att Inga måste få byns övriga bönder på sin sida för att vinna.

Rent psykologiskt blir det spännande utan vare sig blod eller pålagd dramatisk musik. Bilderna talar sitt tydliga, symboliska språk, som när vi ser Inga ligga ensam på sin sida av den gemensamma dubbelsängen, där den andra halvan nu gapar tom.

Jag tycker inte att filmen är förutsägbar, och inte heller insmickrande. Det är isländsk vinter som målas i urvattnade akvarellfärger med kodynga och smuts – så tydlig att man nästan känner lukten av den.

Filmmusiken av Valgeir Sigurðsson används som nämnts sparsamt, men när den förekommer driver den handlingen framåt och i slutscenen hjälper den till att förklara Ingas val.

Skådespelarinsatserna är genomgående starka, men bäst av alla är Arndís Hrönn Egilsdóttir som spelar Inga. Hon är inte bara övertygande i sin mimik och sitt tonfall, utan man tror även på henne i rollen som stark bondkvinna från filmens första scener där Arndís faktiskt förlöser en ko på riktigt. Hon har medverkat i flera TV-serier som The Valhalla Murders från 2019-2020, Fångar från 2017 och i långfilmen Sparrows från 2015.

Jag ger ”Mjölkkriget” tre starka filmögon av fem.
2020-07-12