Recension: The Painted Bird

En rå, brutal skildring om en pojkens utsatthet och övergrepp i Östeuropa under andra världskriget
Regi: Václav Marhoul
Manus: Václav Marhoul efter roman av Jerzy Kosinski
Medverkande: Petr Kotlár, Nina Sunevic, Alla Sokolova, Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Barry Pepper, Udo Kier, Julian Sands, Jitka Cvancarová m.fl.
Genre: Drama, äventyr, krig
Land: Tjeckien, Slovakien, Ukraina
Speltid: 169 min.
Svensk biopremiär: 4 september 2020
Distributör: Njutafilms

Pojken Joska, vars föräldrar är jagade av nazisterna, har blivit placerad i fosterhem hos en åldrig kvinna Marta (Nina Sunevic). Inom kort dör Marta och Joska råkar tappa fotogenlampan i förskräckelse och hela huset tar eld och brinner ner. Joska är nu ensam på vandringsfärd genom landsbygden, från byar till lantgårdar. En gammal medicinkvinna Olga (Alla Sakalova) dömer först ut Joska som vampyr, i förbund med Satan, men hon tar sig an honom. Han får utstå oerhörd brutalitet från de obildade och vidskepliga bönderna.

Joska bli omhändertagen av olika personer, som använder honom på olika sätt, som arbetskraft men han blir också utsatt för sexuella övergrepp. En präst (Harvey Keitel) gör honom till korgosse i kyrkan. En vän till prästen, Garbos (Julian Sands) lovar ta ansvar för Joska, men utnyttjar honom sexuellt. Joska blir också utsatt för övergrepp av en översexuell kvinna Labina (Julia Valentova) som använder Joska men har också tidelag med en get.

Joska faller så småningom i händerna på en tysk officer Hans (Stellan Skarsgård) och sedan av en underofficer Miller (Udo Kier). Joska blir misshandlad av både de ryska och tyska trupperna. Han hamnar i judegetton och får slutligen kontakt med sin biologiske far som tar med honom hem. Men Joska har förändrats av alla sina trauman för alltid. Han visar ett stumt raseri mot sin far, som låtit honom utstå så mycket lidande.

The Painted Bird är en brutal och rå beskrivning av ett Östeuropa i krig och är filmad i svartvitt på 35 mm efter Jerzy Kosinskis bok med samma titel som filmen. Joskas mänsklighet reduceras av alla hans upplevelser och han blir stum. Hur han överlever all misshandel han utsätts för är obegripligt. Han är observant och betraktar alla personer och det som händer med tyst stirrande för att försöka behålla en slags integritet, trots allt. Joska har en slags etik och moral och förstår att människors misshandel av honom och av varandra är fel och på slutet tar han hämnd på några av sina förtryckare.

Filmen har en minimal dialog och Joska kan inte svara på några frågor. Men den visuella interaktionen berättar vad som händer mellan människor och Vladimir Smutnys gestaltar det väl med sitt vackra filmfoto.

Petr Kotlár som spelar Joska gör det med ett allvar och inlevelse. Med sina vackra, mörka ögon betraktar han människor han möter och i sin maktlöshet måste han finna sig alla våldsdåd som görs mot honom.

Filmen visar en lång serie av ganska fristående scener, där våld och förnedring är ständigt närvarande. Jag kan känna att inslagen är konstruerade om än iscensatta med bra ljussättning, närbilder och sadism i olika scenografier. Alla hemskheter måste med, verkar det som, och man radar upp den som på ett pärlband. Kanske är det ett sätt att värja sig, att man som producent gör tekniska analyser av det som händer för att stå ut. Men det finns en slags teatralitet i nästan alla gräsliga företeelser som stör min inlevelse. Jag får aldrig en känsla av dokumentär, trots svartvitt. Alla realistiska scenografier, locations och framförallt alla figuranter är som hämtade direkt från den östeuropeiska landsbygdens bybor.

Inget barn eller ens vuxen person överlever sådan omänsklig brutalitet och sådant förakt som Joska får utstå. Men ens intresse hålls uppe till sista filmrutan och det är skickligt gjort av aktörerna med framförallt av regissören Václav Marhoul som också står för manus. Václav Marhoul är född 1960 i Prag och är även känd för Slaget om Tobruk från 2008 och Mazaný Filip från 2003.

The Painted Birs är en dyster, våldsam reflektion över den mänskliga naturens grymhet. Filmen vann UNICF Award och nominerades till Golden Lion som bästa film vid Venedigs Film Festival 2019.

Det blir fyra filmögon av fem för The Painted Bird.
2020-07-13