Recension: Micke & Veronica

Lättsam och skön feelgood film
Regissör och manus: Staffan Lindberg
Music Score: Jimmy Lagnefors
Producent: Lena Rehnberg
Genre: Relationskomedi
Speltid: 99 min
Skådespelare: Izabella Scorupco, David Hellenius, Suzanne Reuter, Peter Magnusson, Philip Zandén, Cecilia Ljung
Biopremiär: 25 december Juldagen 2014
Distributör: Svensk Filmindustri

Läkaren och överklasskvinnan Veronica (Izabella Scorupco) anställer snickaren Micke (David Hellenius) för att renovera köket i sin våning. Överklass möter arbetarklass. De blir snabbt förälskade, men det blir inte ett okomplicerat förhållande. Deras barn hatar varandra och Veronicas finfina familj har svårt att acceptera en snickare som ny svärson.

Regin är av Staffan Lindberg som är mästare på komedier. Han har tidigare arbetat med Hellenius och Magnusson i En gång i Phuket från 2012 och Sommaren med Göran från 2009. Han har även gjort roliga humorsketcher till bland annat Humorgalan TV4.

Jag har själv haft nöjet att få arbeta som statist med Lindberg/Magnusson/Hellenius flera gånger, bland annat i Sommaren med Göran. Det var en trivsam, uppsluppen stämning under inspelningen, vilket också resulterade i en succéfilm som går i repriser på TV.

Samma sköna atmosfär verkar ha präglat arbetet med den här filmen, som har alla möjligheter att bli lika populär som sommaren med Göran. Här har vi ett härligt gäng skådespelare som gör riktigt bra rollprestationer. Man kan känna hur kul de har haft under inspelningen. David Hellenius gör här sin första huvudroll och gör det med mycket humor, muskler och glimten i ögat. Izabella Scorupco, Suzanne Reuter, Cecilia Ljung och Philip Zandén är lysande i sina roller.

Den som dock får allra högsta betyg av mig är filmfotot, det är oslagbart vackert filmat av Andreas Wessberg. Är det verkligen så vackert på västkusten?

Det här är en skön feelgood film. En lättsam, glad vitamininjektion. Jag blev glad av Micke & Veronica och gillar dem som par och även deras sjuka grannar och föräldrar.

Micke & Veronica får fyra filmögon av fem.
2014-12-09