Recension: Maria by Callas

Dokumentären om Maria Callas tonar ned tragiken i hennes liv
eye3
Originaltitel: Maria by Callas: In Her Own Worlds
Regi: Tom Volf
Medverkande: Fanny Ardant, Maria Callas, Ari Onassis m.fl.
Klippning: Janice Jones
Genre: Dokumentär
Längd: 113 minuter
Land och år: Frankrike, 2017
Distribution: NonStop Entertainment
Svensk biopremiär: 24 augusti 2018

Maria Callas var 1900-talets stora sopran och prima primadonna. Hon var också en hårt arbetande artist och en temperamentsfull diva som orsakade rubriker när hon ställde in föreställningar och lät makthavare vänta. Hennes kärleksliv var allmän egendom i skvallerpressen. Maria Callas gick, likt Violetta, Tosca, Norma och Medea i glansrollerna på 50- och 60-talen ett tragiskt öde till mötes. Hon dör ensam i sin Paris-våning, endast 53 år gammal. Året är 1977.

Idag är legenden Callas fortfarande intressant för operaälskare. Det finns också en yngre generation operaintresserade som vill veta mer om La Divina (den gudomliga) som hon kallades. Kanske förklarar det också varför Tom Volf gjort ännu en dokumentär om henne med titeln ”Maria by Callas”, som nu går upp på biograferna.

”Maria by Callas” tillför nämligen mycket lite till det som redan sagts om Maria Callas liv och konst. Hundratals böcker har skrivits i ämnet. Dokumentärer och filmade inslag saknas inte heller, t ex ”Maria Callas Life and Art” (1999), ”Callas assoluta” (2007) och den i TV nyligen visade ”Callas & Tebaldi” (2015). Maria Callas vän, regissören Franco Zeffirelli, gjorde även han en sevärd spelfilm om hennes sista tid i livet ”Callas Forever” (2002)

Tom Volf uppger att han vill förmedla en positiv bild av Maria Callas i sin dokumentär. Bland de positiva inslagen märks att han låter Callas kraftfulla, intensiva och vackra röst komma till sin rätt i väl valda inslag. Medvetet låter han också Callas ”med egna ord” kommentera sitt liv och karriär. Det sker bland annat i Tv-intervjuer, filmade inslag och i utdrag ur hennes brev. Många av inslagen har också förekommit i andra dokumentärfilmer, ofta då svart-vita, nu ibland i färg.

Av Tom Volfs intention att visa en positiv bild av Maria Callas följer att ”Maria by Callas” väl ofta uppehåller sig vid jet-set livet och den glamorösa sidan av Callas liv och karriär medan tragiken tonas ned. Alltför många är bilderna av en uppklädd Callas som stiger in och ut ur limousiner och flygplan. Alltför ofta ger Callas svar på journalisters frågor om privatliv och skandaler, svar som sällan ger möjlighet att komma bakom hennes hårt hållna fasad.

Då ger Tom Kohlys dokumentär ”Callas assoluta” mer av kvinnan bakom legenden och tragiken i hennes liv. Det sker till exempel i skildringar av Callas förhållande till modern, förlusten av ett efterlängtat barn, förhållandet till Onassis, ett misslyckat självmordsförsök och i beskrivningen av hennes pillermissbruk som möjlig orsak till Callas förtidiga död i en hjärtåkomma.

Maria Callas skrev aldrig sina memoarer. Men hon gav Master Classes vid musikkonservatoriet Julliard School i New York åren 1971–72. Dessa lektioner, där Callas delar med sig av sitt operakunnande finns inspelade. Valda inslag hade också kunnat ge ytterligare en dimension och ”egna ord” till ”Maria by Callas”. Kanske även svar på vad som fick så många att fylla operahusen när Callas sjöng.

Jag ger tre filmögon av fem till ”Maria by Callas”.
2018-08-11