Recension: Book Club

Pratigt och överspel om äldre kvinnors kärlekslängtan
filmens-betyg-två-av-fem
Regi: Bill Holderman
Manus: Bill Holderman, Erin Simms
I rollerna: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen m. fl.
Genre: Komedi, drama, romantik
Speltid: 104 min.
Svensk biopremiär: 31 augusti 2018
Distributör: Nordisk Film

Diane (Diane Keaton) är nybliven änka efter 40 års äktenskap. Vivian (Jane Fonda) njuter av män utan att ha några tankar på vidare relation. Sharon (Candice Bergen) försöker fortfarande komma över en skilsmässa sedan ett årtionde. Carols (Mary Steenburgen) äktenskap går på tomgång efter 35 år.

Denna hysteriska film handlar om fyra kvinnor i en livslång vänskap vars liv vänds upp och ner när deras bokklubb bestämmer sig för att läsa ”Femtio nyanser av grått” av Christian Grey. Från nyväckt nyfikenhet på kärlek och erotik övergår det till planer på att återuppliva gamla manliga bekanta, som bl.a. inkluderar Andy Garcia, Don Johnson och Richard Dreyfuss. Damerna inspirerar varandra för att göra nästa kapitel i sina liv till det bästa kapitlet.

Book Club är en film som kanske inte vinner några större utmärkelser eller bli en årets fullträff. Men är man road av några välbeställda äldre kvinnors erotiska tankar och behov i komediform, så kan filmen roa en stund. Manus bygger mest på dialoger damerna emellan. Fyndiga repliker och roliga kommentarer till skvimpande vinglas och ännu mera vin. Och senare deras möten och samtal med de grånade herrarna, som vi förstår kommer att bli deras kärlekspartner efter vissa förvecklingar.

Det är pladdrigt och hispigt och alla spelar över för att hålla sina namn som stjärnaktörer levande och intressanta. Men det blir alltför tillrättalagt och till slut inte ens roligt. De blir bra med allt och alla, förstås, efter några våndor och vänder.

Skådespelarna spelar bra kemi emellan sig, som de begåvade människor de är. Men det blir för mycket utstuderad stjärnkomedi. Kanske filmens målgrupp är damer runt aktrisernas egna åldrar, dvs 60+. Kanske kan de känna igen sig i något av händelserna och drömmarna.

Det blir två filmögon av fem.
2018-08-06