Recension: Margin Call

eye eye eye eye

MarginCall
Paul Bettany, Kevin Spacey, Zachary Quinto och Penn Badgley i Margin Call.

Regi: J.C. Chandor
Land: USA
Längd: 107 min.
Filmkategori: Drama
Premiär: 16 mars 2012
Distribution: AB Svensk Filmindustri
Från ålder: 7 år
Länk till Imdb

Spännande och välspelat om finanskrisen 2008.
Ett respekterat 107-årigt amerikanskt finansbolag får plötsligt besök av amerikanska finansinspektionen SEC, som genast sparkar chefen för riskhanteringen och en stor del av personalen. Anledningen är att bolagets låneportfölj överstiger deras börsvärde. Övrig personal inser att bolaget går mot undergång och måste agera snabbt. Under natten fattas oetiska beslut, som tillfälligt räddar bolaget, men inleder en global kris som krossar förtroendet för branschen.

Filmen bygger outtalat på händelsern när Bear Stearns och Lehman Brothers lånekaruseller orsakade kraschen på Wall Street 2008 och inledde den internationella finanskrisen. Margin Call utspelas under ett dygn och är mycket skickligt gjord i alla avseenden. Man blir snart övertygad om att girighet och egoism varit drivkrafterna i finansbolagen och lett till att deras kunder och andra ruinerats. Finansbolagen är slutna världar, som köper och säljer digitalt, men som är fullständigt ointresserade över hur deras beslut berör andra människor.

Castingen till filmen är perfekt. Jag har själv arbetat i 25 år i finansvärlden och kan intyga att filmens karaktärer speglar exakt verklighetens cyniska manschettarbetare. Jeremy Irons gör perfekt porträttet av finansmogulen John Tuld, som fullständigt utan skrupler bryter alla moraliska spärrar för rädda sin privatekonomi. Kevin Spacey som Sam Rogers är lika kallhamrad i sitt arbete, men visar känslomässigt engagemang när hans älskade hund dör. Övriga aktörer imponerar i sin rolltolkning och regissören J.C. Chandor har hittat det rättat uttrycket och kroppsspråket för skådespelarna. Manus, också av J.C. Chandor, är lysande. Korta, kärnfulla repliker öppnar avgrunder inåt och utåt.

Filmen får fyra starka filmögon för briljanta aktörer, utmärkt regi, bra klippning och mästerligt filmmanus.

120309
JanEjeF

Jan-Eje Ferling