Recension: Magic Mike

eye eye eye

MagicMike
Channing Tatum som Magic Mike.

Regi: Steven Soderbergh
Manus: Reid Carolin
Filmkategori: Drama, komedi
Längd: 110 min.
Land: USA
Premiär: 15 augusti 2012
Distribution: NonStop Entertainment
Länk: Imdb

Välspelat om manliga strippor på scen och privat.
Magic Mike bygger delvis på Channing Tatums egna erfarenheter som manlig strippa. Han har titelrollen i filmen, som handlar om Mikes karriär från byggnadsarbetare till showartist. Målet för Mike är att få ihop kapital till en egen designfirma, men han hamnar allt djupare in i den märkliga branschen. Han tar sig an den nye strippan Adam The Kid (Alex Pettyfer) och problemen ökar.

Prisbelönte Steven Söderbergh vann en Oscar för Traffic 2001, men har haft stora framgångar i många andra filmer som Erin Brockovich 2000 och Sex, lögner och videoband 1989. Här tar han sig an den ganska lyckade produktionen om den ovanliga branschen Nude Male Revy. Publiken är skrikande och applåderande unga damer och dollarsedlarna regnar över artisterna.

Filmberättelsen är ganska tunn, men vi får en inblick i killarnas vardag och deras drömmar om sex, pengar och framgång. Det enda laddade inslaget är en knarkaffär, som går snett. Annars är det ett relationsdrama, där Mike och Adam är i fokus liksom Adams syster Brooke (Cody Horn) , som förtvivlat försöker ta hand om sin vilsne bror.

Shownumren i filmen bidrar stort till dess underhållningsvärde. De har tempo och skicklig koreografi. Killarna är välbyggda och vet om det också. Ägaren till showstället och även scenaktören är den äldre stjärnan Dallas, som görs förträffligt av Matthew McConaughey. Han dominerar kraftfullt både på och bakom scenen, en effektiv ledare utan skrupler.

Manus är lite för pratigt ibland, men replikerna framförs med känsla och regissören lägger rätt uttryck hos de olika karaktärerna. Skådespelarna är samtliga välvalda och vältränade. Man får intryck av att Los Angeles bara består av välformade och stiliga ungdomar. En äldre man med stor mage och arbetsledare på ett bygge är den ende mera vanlige figuren över 35 år i filmen.

Tre starka filmögon för en underhållande och välgjord film med en svag filmstory.

2012-07-19
JanEjeF

Jan-Eje Ferling