Recension: Mission: Impossilbe – Ghost Protocol

eyeeyeeye eye

MissionImp
Paula Pattion, Simon Pegg, Tom Cruise och Jeremy Renner.

Regi: Brad Bird
Manus: Josh Appelbaum och André Nemec
Land: USA
Längd: 133 min.
Filmkategori: Action, thriller
Från ålder: 15 år
Premiär: 27 januari 2012
Distribution: United International Pictures
Länk till Imdb

Spektakulär action med magnifik Tom Cruise.

Agenten Ethan Hunt (Tom Cruise) är tillbaka i sin fjärde och mest rafflande och storslagna actionfilm, som tar ut svängarna ordentligt. Härligt! I handlingen är mycket sig likt. Uppdragen från chefen på IMF dyker upp på en dataskärm någonstans, teamet bildas och sedan är jakten på fienden igång. Världsfreden riskeras av en kärnvapensattack mot USA och det dödsföraktande och ansvarsfulla gänget gör sitt yttersta för att rädda landet.

Castingen är toppenbra med, förutom snygge Cruise, den vackra, coola Paula Patton som agent Jane Carter, Simon Pegg som den rolige teknikern Benji Dunn och Jeremy Renner som den mystiske analytikern William Brandt. Michael Nyqvist insatser som ärkeskurken och den svenske kärnvapenexperten Kurt Hendricks är väl den mattaste aktören i sammanhanget med svag ustrålning och osmidigt kroppsspråk.

Actionscenerna är hisnande skickligt gjorda. Miljöerna är extrema och exotiska, alltifrån den ryska, råa fängelsevärlden till glasstålhotellet i Dubai och till sist lyxhotellet i Indien. Biljakterna är ett måste och de avverkas med intensitet och högt tempo. Tom Cruise fyller femtio i år, men är fysiskt i högform och saknar gråa hår.

Regissören Brad Bird som spelfilmsdebutant fyller sin uppgift mycket väl. Filmklippning är kanske det viktigaste bidraget i en bra actionrulle så att tempot hålls i rätt läge och Paul Hirsch gör detta med den äran. Filmmusiken dundrar på som den ska och filmgrafiken är mästerligt gjord.

Jag var engagerad och underhållen nästan hela tiden. Det finns några snackscener som drar ned på takten, men snart tar det fart igen och överraskningarna är många. Man vet hur det slutar, men biter ändå på naglarna ibland. Filmtitlarna “omöjliga uppdrag” är egentligen missvisande. Vi vet att fixargänget alltid klarar sina uppdrag.

Fyra starka filmögon för förmodligen årets bästa actionfilm. Bättre kan det knappast i bli i genren.

120128
JanEjeF

Jan-Eje Ferling