Recension: Mammas pojkar

eye eyeeye

Mammapojkar
Lotta Tejle, Björn Starrin och Johan Östling i Mammas pojkar.

Land: Sverige
Regi: Jan Malmros
Genre: Komedi Skådespelare: Johan Östling, Björn Starrin, Lotta Tejle, Kjell Bergqvist, Mia Skäringer, Tuva Novotny
Längd: 100 min
Ålder: från 7 år
Biopremiär: 25 december 2012
Distributör: The Walt Disney Company Nordic
Länk Imdb

Roligt och rockigt om vuxna hemmasöner och desperat mamma.
Prästen Gunilla gör allt för sina vuxna söner Thor och Oden, som varken vill skaffa familj eller flytta hemifrån. De lyssnar mest på hårdrock och vårdar sin rockimage. Sönerna planerar ett heavy metal-konvent i byn, då kärleken plötsligt dyker upp i form av Linedanceinstruktören Jenny. Tillvaron kastas om och broderskapet sätts på prov.

Med filmen lyfter Ulf Malmros i komediform fram frågan ”Hur mycket ska man hjälpa sina barn, utan att bli dess butler?” Liksom i tidigare produktioner som Den bästa sommaren (2000) och Smala Sussie (2003) arbetar han igen med skådespelarna Kjell Bergqvist, här som PG, och med Tuva Novotny som Evil Bitch.

Handlingen utspelar sig på landsbygden, men är långt ifrån sömnig. Tvärtom, filmen har ett rasande temp. Den är full av absurd humor och dialogen ger ett finurligt perspektiv på dagens samhällsfrågor. Malmros vekar ha inspirerats av den amerikanska filmindustrin med inslag av fightingscener och sångburen handling. Filmen hade dock vunnit på bättre balans av det galna och tänkvärda, eftersom det stundvis känns som om det går överstyr.

Skådespelarna känns som rätt personer på rätt plats. Det blir bra dynamik mellan Johan Östling och Björn Starrin, som gestalar bröderna med både själ och hjärta. Manus visar tydligt prästen och mamman Gunillas känslomässiga tvekamp och Mia Skäringer levererar humor på hög nivå med sin roll som Jenny.

Filmen får tre filmögon, eftersom det är en rolig och välgjord film. Det finns bra energi i ensemblen och de bjuder på mycket skratt. Musiken tar dock stor plats. Filmen handlar visserligen om hårdrocksdyrkare. Men av och till blir det lite för högljutt och det på bekostnad av berättelsen.

2012-12-17

Sanna Fodor