Recension: Loving Lorna

En finstämd doku om familjerelationer, i sliten, irländsk förort och deras kärlek till sina hästar
eye4
Regi: Annika Karlsson, Jessica Karlsson
Genre: Dokumentär
Land: Sverige
Speltid: 60 min.
Undertext: engelsk
Svensk premiär: 31 januari 2017 på Göteborgs Filmfestival. Filmen hade internationell premiär på Berlinalen (februari 2017), där den tävlade om en Kristallbjörn. Den visas nu även på Tempo Dokumentärfestival, “Views from the World”

Filmen kretsar kring den 17 åriga flickan Lorna, som lever med sin familj lever i Ballymun, en sliten förort, som också präglas av en stark hästkultur och som familjen är en stor del av. Lorna drömmer om att bli hovslagare, precis som sin pappa.

Fadern har under många år varit arbetslös och hästarna var då anledningen för honom att kliva upp på morgonen. Modern är sjuk i epilepsi. Hon kan inte längre ägna sig åt hästarna på grund av sitt sjukdomstillstånd. Men hon känner igen sig själv som ung i Lorna och vill inte se henne växa upp i den trista bostadsmiljön, men vill inte heller att hon flyttar hemifrån.

Filmen är en nutida arbetarklassskildring. Miljön är oglamorös. Familjen bodde först i ett lägenhetskomplex som var starkt förknippat med utanförskap och kriminalitet, men har turen att kunna flytta ifrån de värsta kvarten. På de gröna ytorna utanför deras nya boende har de sina hästar på inhägnade, allmänna platser, eftersom de inte har tillgång till egen mark.

Systrarna Karlsson har bland att gjort den uppmärksammade kortfilmen ”Taxidancing” (2012). Utöver yrket som dokumentärfilmare jobbar Annika som projektledare på mediehuset Fanzingo, och Jessica som handledare i ett EU-projekt på Film Stockholm, samt som filmpedagog. De inspireras ofta av människors personliga berättelser och vill föra fram deras unika historier i ljuset.

Filmen ”Loving Lorna” tar upp ämnen som utanförskap, relationer, drömmar och hur man fyller livet med mening. En mycket intressant dokumentär om ett för mig helt okänt fenomen. Man får följa familjen i ett nära vardagsporträtt. Deras relationer är i centrum samt den gemensamma kärleken till hästarna.

Filmen får fyra filmögon av fem.
2017-03-06