Recension: Gold

Matthew McConaughey bär filmen, med talang, galen energi, om den opålitlige amerikanska drömmen
Regi: Stephen Gaghan
Manus: Patrick Massett, John Zinman
I rollerna: Matthew McConaughey, Edgar Ramirez, Bryce Dallas Howard m.fl.
Genre: Äventyr, drama, thriller
Land: USA
Ålder: från 15 år
Speltid: 121 min.
Svensk biopremiär: 3 mars 2017
Distributör: Scanbox Entertainment

Matthew McConaughey spelar Kenny Wells, som ärver sin fars gruvföretag 1981. Bolaget går bra tills fadern avlider. Sju år senare står Kenny Wells inför konkurs. Han drömmer om att hitta en guldfyndighet i Indonesien och slår sig ihop med geologen Michael Acosta (Edgar Ramirez) och börjar ledandet i regnskogen efter spår av guld. Början är katastrofal och Kenny Wells får malaria och projektpengarna tar slut. Men så vänder det och något av en guldåder hittas och så är produktionen igång. Framgångarna blir gigantiska och företaget blir börsnoterat i takt med att Kenny Wells blir alltmer alkoholiserad av hybris och flickvännen Kay (Bryce Dallas Howard) tror inte på framgångsdrömmen och sticker.

Filmen bygger delvis på verkliga händelser och är ett porträtt av den opålitlige amerikanska drömmen. Mannen från nolläge lyckas mot alla odds och vinner en bit av världen och sedan tar andras intressen över och snart tvivlar alla på att det någonsin funnits substans i framgångssagan.

Matthew McConaughey är kärnan och stjärnan i filmen. Han fyller varje bildruta med sin dollar-, nikotin-, alkohol- och sexsugne, omogne egocentriker men som har mycket energi och jävlar anamma och ska framåt till varje pris. Inte på grund av skicklighet. I sanning kan han ingenting mera är drömma. Men han kan utnyttja människor omkring sig för sina själviska syften och dom drivs med av hans entusiasm.

Man anar, att rikedom blir trasor och rikedom igen, men inte hur. Politiska krafter i USA hyllar honom med stående applåder och statyetter, men han vägrar dela med sig. ”Allt ljus på mig”. Och sensmoralen i filmen är just ”framgång går före fall” och man vet det från början. Ändå är filmen spännande och välgjord. Den bygger upp sitt drama, med sina tvära kast, och förs hela tiden framåt. Det blir aldrig långtråkigt, eftersom McConaughey är drivkraften och elden, oavsett hur man etiskt/moraliskt bedömer rollkaraktären.

Regissören Stephen Gaghan, som 2006 nominerades till en Oscar för sitt manus till ”Syriana” (2005) är kanske mest känd för sitt manus till ”Traffic” (2000), som gav honom en Oscar 2001. Regin i ”Gold” är inte påträngande. Med McConaugheys karisma och övertygelse gör han ett utmärkt regiobjekt och Gaghn använder aktörens talang och kraft på rätt sätt.

Geologen Michael Acosta (Edgar Ramirez) är motsatsen till slarvern Kenny Wells. Han är samlad, sansad och stadgar delvis upp gränslöse Wells, men han använder honom också för sin egen lycka, även om han sedan också blir ett offer för projektet. Bryce Dallas Howard gör flickvännen Kay så rätt. Söta ”Småstadstjejen” som först glider med i guldsvängarna, men som sedan vädrar otur och drar sig ur. Kay är den rakaste och kanske mest sympatiske personen utan beräkning, men blir förförd av Kenny Wells uppvaktning och drömmar, men kommer helskinnad ner på jorden igen.

Allt är inte guld som glimmar och ”Gold” visar hur hela världen lät sig tjusas och förledas av guldet och många sålde sin själ för det, inklusive rollfigurerna Michael Acosta och Kenny Wells. Det finns paralleller till ”Gold”, och kanske något bättre, som ”Wall Street: Money Never Sleeps” (2010) med Michael Douglas och framförallt ”The Wolf of Wall Street” (2013) med Leonardo DiCaprio, filmen som nominerades till 5 Oscars.

”Gold” från fyra filmögon av fem för sin otroliga framgångssaga och för Matthew McConaugheys lysande skådespel i huvudrollen Kenny Wells.
2017-03-03