Recension: Lawless

eye eye

lawless
Jessica Chastain, Tom Hardy och Shia LaBeouf i Lawless.Regi: John Hillcoat

Filmkategori: Drama, Västern
Längd: 116 min.
Land: USA

Från ålder: 15 år
Biopremiär: 14 september 2012
Distribution: Svensk Filmindustri

Länk:
Imdb

Tuffa tag i spritförbudets USA.

De tre bröderna Bondurant driver kommersiell hembränning och säljer lokalt under depressionen. Snart dyker gangstern Charlie Rakes (Guy Pearce) upp som hantlangare åt en korrumperad delstatsbyråkrat och som vill ha del av vinsterna. Bröderna Bondurant trotsar och de grymma hoten verkställs utan nåd. Yngste brodern Jack (Shia LaBeouf) vill ta över affärsverksamheten och utsätter därmed sig själv och andra för stor fara.

Filmen bygger på en sann berättelse. Bröderna Bondurant blev legendariska spritlangare, men filmmanus är förmodligen en bra bit från verkligheten. Det är en rå skildring av konflikten mellan de lokala hjältarna och de hänsynslösa skurkarna och filmmakarna tar ut svängarna i våld och tortyr.

Tom Hardy gör den äldste brodern Forrest med scenisk närvaro och auktoritet. Den yngste brodern Jack, som görs utmärkt av Shia LaBeouf, tar upp kampen mot både Forrest och maffian och gestaltar ungdomligt övermod, livsaptit och spirande kärleksiver med stor inlevelse. Gary Engman gör en biroll som slemmige Floyd Banner utan skrupler. Gary behöver större plats på film med sin lysande begåvning, men gestaltar sin roll enligt manus.

Lawless är bra hantverk i alla avseenden, men våldet tar över och karaktärerna blir för stereotypa, överdrivet goda och överdrivet onda, som i västernrullar och i sagor. Trots briljanta aktörer och John Hillcoats omfångsrika regi, där allt ibland blir för mycket, så blir Lawless bara en ganska traditionell, blodig västern utan nåd.

Två filmögon för en välgjord film, men som begränsas av klichéartade figurer och en grym och ganska platt historia om hjältar och bovar.
2012-09-10
JanEjeF

Jan-Eje Ferling