Recension: John Wick: Chapter 2

Snygg actionrulle med klichéer där handlingen känns underordnad de väl koreograferade fighterna
eye3
Regi: Chad Stahelski
Manus: Derek Kolstad
I rollerna: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Ian McShane, Ruby Rose, Common m. fl.
Genre: Action, äventyr
Speltid: 162 min.
Land: USA
Svensk biopremiär: 24 februari 2017
Distributör: Nordisk Film

John Wick (Keanu Reeves) går i pensionstankar. Han sörjer sin döda hustru och bor ensam i en elegant, modern villa med sin svarta bulldogg utan namn. Filmen börjar med en rasande bil/mc-jakt. Bilen tillhör John Wick, som till sista förlorar den till maffialedaren Abram (Peter Stormare) Väl hemma ringer lönnmördaren Santino D´Ántonio (Riccardo Scamarcio) på dörren och erbjuder John Wick en förmånlig comeback i gangstersyndikat. John Wick tackar nej och så rullar actionrullen igång igen, så det ryker.

Den första ”John Wick” med Keanu Reeves från 2014 var ett välgjort actionäventyr om hämnd och som Filmeye.se gav tre filmögon av fem. Michael Nyqvist medverkade som bov. Även” John Wick: Chapter 2” bygger på revansch och knyter an till den första filmen. Som väntat är även 2:an blodig med många slagsmål och dödsskjutningar och alla verkar vilja mörda John Wick, som är nästan osårbar. Men massor av hans fiender faller som käglor för hans kulor och hårda nypor. I hans värld finns ingen barmhärtighet. Filmen drar ut på de blodiga konfrontationerna för den som roas av det och dessa scener är många och oerhört skickligt gjorda i en koreografi som Keanu Reeves behärskar till fulländning. Handlingen är förutsägbar och underordnad actionscenerna, men spännande ändå.

En actionhjälte ler aldrig. Han är stigmatiserad av allt lidande elände och alla orättvisor. Han vill göra rätt, på bekostnad av mångas liv. Keanu Reeves i rollen som den starke, tystlåtne John Wick, kraftfull och ostoppbar när det gäller, passar honom som handsken. Keanu Charles Reeves är nu 52 år, men mognaden ger bara hans roll tyngd och närvaro åt hans rollkaraktärer. Han har varit igång som aktör i snart 3 decennier och började som musiker. Han är kanske mest känd för sin ”Matrix-filmer”, men hans filmerfarenhet breddar de flesta genren.

Chad Stahelski regisserar här sin andra film och ”John Wick” var hans första. Han fick själv sitt stora genombrott som stuntman och kom i kontakt med Keanu Reeves i ”The Matrix” (1999). Deras samarbete blev perfekt i actiongenren.

Filmen är snygg att se. Scenografin är till stor del Rom med muséer och katakomber och man väntar sig att James Bond ska dyka upp. Visuellt elegant och spegelgångarna är suggestivt gjorda. Som actionäventyr är ”John Wick: Chapter 2” bra och fyller filmtypen väl.

Tre filmögon av fem.
2017-02-22