Recension: Jacques – Havets utforskare

Magnifikt biopic och spännande porträtt av legendariske havsäventyraren och filmaren Jacques Cousteau
Originaltitel: L’odyssée
Regi: Jérôme Salle 
Manus: Jérôme Salle och Laurent Turner
Medverkande: Audrey Tautou, Lambert Wilson, Pierre Niney, Benjamin Lavernhe, Laurent Lucas, Chloe Hirschman m.fl.
Genre: Biografi, äventyr
Land: Frankrike
Språk: franska
Längd: 116 minuter
Svensk biopremiär: 21 april 2017
Distributör: Noble Entertainment

Jacques Cousteau 1910 – 1997, spelas lysande av Lambert Wilson i denna biopic om den passionerade dykaren och oceanografen som blev världsberömd för sina marina filmer, vilka gav honom tre Oscar och Guldpalmen i Cannes 1956. Cousteau ville först bli pilot, men hindrades av en trafikskada. Han blev marinofficer och röjde först minor och undersökte skeppsvrak. Men så ville han bli havens upptäcksresande och filma sina äventyr. Han hyrde ett gammalt fartyg, Calypso, för en franc om året, men kostnaderna för olja, personal, underhåll, utrustning var från början ofinansierade. Med stöd och uppmuntran, inte minst av sin hustru Simone Cousteau (Audrey Tautou) och med hjälp av hennes familjesmycken, kunde de fantastiska äventyrsresorna börja.

Det blev en lång rad undervattensfilmer som fascinerade världen och även flera böcker. Coustaeu lät också sin familj bli en del av innehållet i sina filmdokumentärer och sönerna slöt upp kring honom. Särskilt Philippe Cousteau (Pierre Neney) som bidrog med ungdomligt mod och blev en skicklig filmare och dykare och sin fars vän, kollega och inspiratör, fram till sin tragiska död 1979.

Filmen börjar 1948 med Jacques Cousteau, hans fru och deras två pojkar på deras vackra hus med utsikt för Medelhavet. Familjen blir utmärkta dykare och Cousteau utvecklar en teknik, som gör det möjligt att andas under vatten. Han blir besatt av sina idéer och får med sig sina sponsorer, sin familj och trogna medarbetare i sin forskning och filmskapande. Filmen är lika mycket en familjehistoria, även om deras relationer stannar lite på ytan, så ger den ändå en trovärdig skildring av den berömda familjen Cousteau.

Men framgångarna hade också ett pris. Hybris gjorde Jacques Cousteau självcentrerad, otrogen, näringsidkare och Tv-stjärna och familjen krisade. Sonen Philippe konfronterar sin far och så gör hustrun Simone. Men de kunde ändå gå vidare tillsammans. Sonen Philippe gjorde fadern medveten om de ekologiska katastroferna, som hotade allt liv i haven och även klimatet. Cousteau blev en miljökämpe och opinionsbildare senare delen av sitt liv och lyckades, trots starkt motstånd, få igenom avtal, att Antarktis inte skulle exploateras kommersiellt förrän till 2048.

Den 58-årige franske skådespelaren Lambert Wilson gick, enligt uppgift, ner 10 kg för sin roll som Cousteau. Wilson gestaltar briljant sin rollkaraktär med karisma och närvaro. Duktiga och begåvade Audrey Tautou gör hustrun Simone lite platt och hennes repliker känns onyanserade. Under de drygt 30 år som filmen utspelas blir Simone alkoholiserad, får lite gråa hår, men har kvar sitt söta flickansikte. Manus och regi kunde bättre lyft fram den intressanta rollkaraktären och gett Audrey Tautou det utrymme och stöd som hon förtjänar. Sonen Philippe Cousteau, som görs övertygande av Pierre Neney, växer som människa men behåller sin ungdomliga energi och utstrålning.

Filmen ”L’odyssée”, som är originaltiteln, spelades in under fem månader i olika delar av världen med, enligt uppgift, en sammanlagd budget på 150 mkr. ”Jacques – Havets utforskare” är mycket vacker och även gripande film. Vi ser många fascinerande havsscenerier med fauna, men personskildringarna är egentligen filmens innehåll och behållning. Personporträttet av Jacques Cousteau visar hjälten, konstnären, den intensive upptäckaren, forskaren och den starka, mediala personligheten. Men väjer inte heller för att beskriva hans sämre sidor och det ger filmen tyngd och allvar och även rättvisa åt bilden av människan Cousteau.

”Jacques – Havets utforskare” är en klart sevärd, fängslande, snyggt filmad och välspelad biopic, där miljöbudskapet växer fram med kraft under filmens gång, vilket ger den tyngd och aktualitet. Men är ändå mycket underhållande och berikande.

Filmen får fem filmögon av fem.
2017-03-09