Recension: Hjärta Norsjö

En dokumentär om två tonårsflickors liv och drömmar i Norrlands inland
eye3
Regi: Sophia och Lisa Josephson 
Medverkande: Elvira Redlund, Henny From m. fl.
Genre: Dokumentär
Längd: 62minuter
Land och år: Sverige 2017
Svensk premiär: 9 mars 2013, Tempo Dokumentärfestival 2017
Distribution: Folkets Bio

Biopubliken tycks gilla skildringar av barns väg ut i vuxenlivet, så kallade ”coming-of-age filmer”. Även regissörer, manusförfattare och skådespelare brukar se denna typ av filmer som spännande utmaningar. Av alla bra spelfilmer som på senare år har handlat om unga människors uppväxtvillkor och vuxenblivande kan nämnas årets Oscar-vinnare ”Moonlight” (2016), ”Blå är den varmaste färgen” (2013) och ”Boyhood” (2014).

Den långa vuxenprocessen är svårfångad i en dokumentär. Dokumentärens verklighet ska heller inte jämföras med spelfilmens dramatiserade händelseförlopp. Med detta sagt, fungerar kanske ”Hjärta Norsjö” som en ”coming-of-age”-dokumentär, vilket sägs i Tempo dokumentärfestivals program.

”Hjärta Norsjö” är gjord av två unga dokumentärfilmare, tillika systrar, Sophia och Lisa Josephson. Båda är uppväxta i Nordmaling, en avfolkningsbygd i Norrland. Deras dokumentär gör ett 1,5-årigt nedslag i två 15-åriga flickors liv och verklighet i glesbygdskommunen Norsjö i Norrlands inland.

Det har blivit en film om flickors drömmar och villkor i glesbygden. Elvira och Henny är två vanliga tjejer som går i nian. Deras villkor i kommunen är hårda. Norsjö avfolkas. Gymnasiet läggs ned, danskursens lärare kan inte komma till det avlägsna lilla samhället, skype-täckningen fungerar dåligt och jobben finns i stort sett bara inom träindustrin.

Att växa upp i Norsjö har också sina positiva sidor. Flickorna har trygga familjer. Bygemenskapen fungerar ännu. Elvira och Henny gör hisnande färder på skoter i det vackra norrländska landskapet eller åker runt på mörka småvägar och pratar skola och killar i en epatraktor. Mycket kretsar kring gymnasievalet. Elvira väljer att börja estetisk linje i Skellefteå långt från Norsjö medan Henny väljer vårdlinjen på pendlingsavstånd till hemmet.

Helt klart fyller ”Hjärta Norsjö” ett tomrum som välbehövlig tonårsskildring i dagens svenska glesbygd. Likaså punkterar filmen bilden av det Norrland som unga kvinnor till varje pris flyr från. I första hand verkar avsaknaden av utbildningsmöjligheter och jobb på hemorten vara anledningen till att Elvira prövar vingarna i Skellefteå.

Dokumentären öppnar upp kring spekulationer om vad en effektiv glesbygdspolitik hade kunnat betyda för Elvira och Henny. Kanske hade båda blivit kvar i Norsjö, åtminstone ytterligare några år.

”Hjärta Norsjö” visas på SVT 16, 17, 18 och 19 mars 2017.

Det blir tre filmögon av fem för ”Hjärta Norsjö”.
2017-03-12