Recension: Iron Sky

eye eye eye

ironsky

Regi: Timo Vuorensola
Land: Finland, Tyskland och Australien
Längd: 93 min.
Filmkategori: Action, Sci-Fi
Premiär: 18 april 2012
Distribution: Noble Entertainment

Tekniskt imponerande rymdäventyr med traditionell story.
En amerikansk, färgad astronaut James Washington (Christopher Kirkby) landar på månen och tillfångatas av nazisoldater. Han förs till en hemlig månbas, som byggdes av nazister efter andra världskriget. Nazisterna har planer på att återvända till jorden och upprätta sitt fjärde rike.

Stjärnan i filmen är datoranimationen. Bilderna från rymden, månen, farkosterna och miljöerna är knivskarpa, utsökta och trovärdiga. Jag är glad att filmen inte är 3D, utan att man kan njuta av scenerierna utan försämrad färgskala eller förminskat synfält. Det är rasande skickligt gjort och jag bugar mig här för mästerlig datorgrafik.

Men handlingen dämpar glädjen. Den blandar hårdföra krig, katastrofer och mänskligt lidande med krystad humor och komedi på serietidningsnivå. Castingen är gjord efter samma klichéer. En blond, sexig kvinna möter stilig, men lite dumdristig krigshetsare i läderstövlar, som övervinns av en hygglig, men lite obildad, färgad modell i tajts. Naziledaren är en äldre, snipig, surögd och arisk typ, som givetvis ramlar av pinn. Skratten i salongen känns oäkta, som från ditkommenderade av filmdistributören.

Men filmen är bra underhållning för actionsugen ungdom en fredagskväll. Det smäller och har sig från början till slut. Det katastrofala, som man tror inte ska hända, händer nästan och lite till. Filmen slutar lite abrupt, men det blir kanske en fortsättning. Filmen har sin givna publik och roar på sitt medvetna sätt.

Regissören Timo Vuorensolo är finländare, skådespelare och har regisserat Star Wreck-filmer, men är också vokalist i och grundare av musikbandet Älymystö. Han håller ihop filmens aktörer och handling utmärkt. Mycket är förutsägbart, men ibland överraskar han och det är härligt.

Det blir tre starka filmögon för en underhållande fantasy-film med hisnande bilder, många bataljer och småroliga situationer.

120320
Jan-Eje Ferling