Recension: Immortals 3D

eye eye eye

immortals

Regi: Tarsem Singh
Speltid: 105 min.
Filmkategori: Action, drama
Land: USA
Premiär: 25 november 2011
Från: 15 år
Distributör: Nordisk film

Vacker och våldsam saga om gudar och människor
Den maktlystne och blodtörstige kung Hyperon (Mickey Rourke) är på jakt efter Epirus båge, ett kraftfullt vapen, som smiddes i himlen av krigets och våldets gud Ares. Vapnet kan förgöra mänskligheten och även gudarna. Grekerna, som nyss övervunnit Titanerna och bundit dem i underjorden, hotas nu av kung Hyperon. Bondesonen Theseus (Henry Cavill) har av överguden Zeus hemligen valts ut att leda grekerna i kampen mot Hyperon och vid sin sida har han oraklet Phaedra (Freida Pinto). Kampen börjar och gudarna får enligt egna lagar inte ingripa i mänskliga konflikter, men några kan inte låta bli.

Immortals är en egentligen en ren actionfilm med superstarka hjältar, massor av blodstänk och några vackra kvinnor. En kamp mellan ont och gott där utgången är given. Men man förvånas över skönheten och kraften i Immortals, de hisnande vackra scenerierna och de skrämmande slaktmonstren, som lurar i hålorna. Bildkvalitén är knivskarp och filmmakarna tar steget fullt ut med de grafiska verktygen. 3D tillför dock inget till filmupplevelsen. Tekniken har långt kvar till att frigöra oss från tunga, obekväma glasögon, en mörk och förminskad filmbild och grådaskiga färger.

Mickey Rourke har gjort en storslagen comeback. Han har vunnit många filmpriser och även Oscarnominerats 2009 för sin huvudroll som Randy i The Wrestler från 2008, som var hans återkomst på bioduken efter år av droger och utanförskap. Därefter har han medverkat i eller kontrakterats för ytterligare elva filmproduktioner. I den annars stereotypa rollen som Hyperon i Immortals, så äger Rourke närvaro och utstrålning, som vittnar om en som gjort revansch och återfått sin roll och plats i livet.

Övriga roller är tillsatta av supersnygga aktörer av båda könen. Muskulösa lår och överarmar, blixtrande ögon och svallande hår är bra tillgångar för att medverka i kostymfilmer om mytologins sagovärld. Men skådespelarna här kan även agera. Freida Pinto är överjordiskt vacker och mystisk som oraklet Phaedra. Henry Cavill (Theseus), Stephen Dorff (Stavros) och Luke Evans (Zeus) är visuellt rätta för sina karaktärer och har den ungdomliga energin som behövs för sina roller. Det är alltid glädjande att se John Hurt, här i den mindre rollen som Old Man. Han ger klichéartade figurer både profil och själ.

Jag saknar Todd-Ao-formatet från 70 och 80-talet. som var ett 70 mm format i oförminskat storlek, vilket gjorde att vissa biolokaler fick byggas ut. Filmupplevelsen var total. 35 mm kan blåsas upp till 70 mm, men riskerar bildkvalitén. Immortals hade mycket väl kunnat visas i Todd-Ao-format och gett oss en härlig filmresa.

Immortals får tre starka filmögon för stiliserat, vackert filmfoto av Brenden Galvin, för utmärkt musik av Trevor Morris och för Mickey Rourke´s utstrålning och grepp om sin roll.

111108
Jan-Eje Ferling