Recension: Iron man 3

eye eyeeye

ironman
Robert Downey Jr och Gwyneth Paltrow i Iron Man 3.  

Regi: Shane Black
Manus: Drew Pearce, Shane Black.
Skådespelare: Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow, Guy Pearce, Ben Kingsley.
Speltid: 130 min.
Land: USA.
Språk: Engelska.
Genre: Action.
Från ålder: 11 år.
Svensk biopremiär: 24 april 2013.
Distributör: Walt Disneys Pictures
Länk till Imdb

Bra story med bländande teknik och duktiga aktörer.
Tony Stark/ Iron Man (Robert Downey Jr) är tillbaka i en tredje film. Den här gången möter han den sataniske andarinen (Ben Kingsley), en mäktig fiende som efter flera urskiljningslösa bombattentat ger sig på Tony Stark/ Iron Man i syfte att förinta det han värderar högst. När Tony Starks hela värld skakas om måste han ta till all sin tekniska kunskap för att kunna skydda sina närmaste och slå tillbaka mot Mandarinen. Vilket är lättare sagt än gjort.

Iron Man 3 tar vid en tid efter Avengers och Tony Stark har ännu inte återhämtat sig efter de upplevelserna. Det hör liksom till genren superhjältar att de ska ha själsliga problem och inte heller Iron Man slipper undan. Frågan han ställer sig är vad han, Tony Stark, är utan all teknik. Starka känslor, men också mycket torr humor och action i en härlig

blandning när Iron Man/ Tony Stark ger sig på jakt efter Mandarinen. Robert Downey Jr är en lysande skådespelare. Han är självklar i rollen som Tony Stark/ Iron man, karismatisk, sarkastisk och en massa attityd. Pepper (Gwyneth Paltrow) är skönt nog långt ifrån ett våp. Hon är filmens starka kvinna, och matchar lätt Tony Stark även utan rustning.  I Iron Man 3 får Pepper äntligen lite mer plats.

Skurkarna är minst sagt glödheta och explosiva. Ben Kingsley är alltid sevärd och gör Mandarinen till en oförglömlig skurk på många sätt. Guy Pearce (Aldrich Killian) verkar ha hittat sin nisch i filmvärlden och gör också i Iron Man en riktigt elak rollfigur. Han är en värdig motståndare till Robert Downey Jr i att vara sarkastisk.

Shane Black, regi och manus, har tagit över efter Jon Favreau, som gjort de två tidigare Iron Man filmerna. Han gör en över förväntan fräsch uppföljare i serien.  Iron Man 3 har en bra story, och kanske framför allt, riktigt duktiga skådespelare. Även tekniken i filmen, med alla smarta rustningar och hur de används, ger känslan av en serietidning som kommit till liv.

Iron Man 3 får fyra filmögon. Filmen är mycket underhållande och den över två timmar långa filmen känns alldeles för kort.

Slutscenerna är minst sagt explosiva.

2013-04-22
MartinRicksand

Martin Rickstad