Recension: I give it a year

eye

Igiveitayear
Simon Baker och Rose Byrne i I give it a year. 

Regi och manus: Dan Mazer
Genre: Romantisk komedi
Skådespelare: Rose Byrne, Rafe Spall, Anna Faris, Stephen Merchant, Simon Baker m.fl.
Längd: 97 min
Åldersgräns: Barntillåten
Biopremiär: 26 april 2013
Distributör: Svensk Filmindustri
Länk till Imdb

Romantisk komedi med alltför omogen humor.
Nat (Rose Byrne) och Josh (Rafe Spall) gifter sig, trots att ingen utom de själva tror att äktenskapet kommer att hålla. Mycket riktigt, efter sju månader går de ständigt varandra på nerverna. Josh börjar inse att han passar bättre ihop med en annan kvinna i deras bekantskapskrets, samtidigt som Nat träffar en man som har allt Josh saknar.

Det är visserligen innovativt med en romantisk komedi som för en gångs skull handlar om vad som händer efter bröllopet, särskilt som det visar sig att paret inte lever lyckliga i alla sina dagar. Men dessvärre går all denna potential till spillo. I give it a year lyckas med prestationen att få ett nytt och fräscht koncept att kännas tråkigt och slätstruket.

Det märks att det är Dan Mazer (Borat 2006) som har regisserat och skrivit manus. Hälften av skämten är nämligen vulgära och poänglösa. De består mer eller mindre av att någon säger något oanständigt i fel sällskap, utan att denne kommer till insikt om sin taktlöshet. Andra hälften går ut på att en person talar illa om en annan person, ovetandes om att denne är inom höravstånd och sedan inser att det är för sent att rädda situationen. Dessa typer av skämt är inte dåliga i sig, men de har gjorts mycket bättre många gånger förut. Fyra bröllop och en begravning från 1994 har en fingertoppskänsla för denna typ av humor som I give it a year inte ens kommer i närheten av.

Den lättnad man först känner över att det äntligen finns en brittisk romcom utan Hugh Grant visar sig vara kortlivad. Rafe Spall lyckas aldrig riktigt bestämma sig för om hans karaktär Josh skall vara sympatisk men missförstådd eller bara rent pinsam. Byrne får inget spelrum, utan växlar bara mellan att irritera sig på och skämmas över Josh.

I give it a year är inte en helt igenom dålig film, men den är sällan rolig. Halvdana prestationer på flera punkter kan inte kompensera för brist på humor.

Därför får I give it a year ett filmöga.

2013-04-24
FerlingJanEje2

Jan-Eje Ferling