Recension: Identity Thief

eyeeye

IdentityStolen
Janson Bateman och Melissa McCarthy i Identity Stolen.

Regi: Seth Gordon
Manus: Craig Mazin
Genre: Komedi
Speltid: 111 min.
Land: USA Från ålder: 11 år
Premiär: 8 maj 2013
Distributör: United International Pictures
Länk till Imdb

Svagt manus, men Melissa McCarthy lyfter filmen.
Jason Bateman spelar medelklass Sandy Patersson, som råkar ut för trubbel. Melissa McCarthys rollkaraktär Diana stjäl hans identitet, spenderar hans pengar och begår brott i hans namn. Men Sandy hamnar ändå på polisens radar och riskerar att förlora sitt jobb. Han måste därför hämta bedragaren Diana från Florida och ta henne till Denver för att ställa henne inför rätta där. 

Filmens svaga manus brister bitvis i både sina rollkaraktärer och med en någotsånär trovärdig handling. Huvudrollen Sandy spretar. Han gör märkliga jobbval och går varken till bank eller kontaktar försäkringsbolag för sin stulna identitet. Det blir svårt att identifiera sig med Sandy, eftersom rollfiguren inte riktigt håller ihop.

Jason Bateman gör här ungefär samma karaktär som i Extract 2009, Horrible Bosses 2011 och The Change up 2011. Så han vet hur man spelar vanlig medelklassman med villa/familj så det funkar. 

Men ett dåligt filmmanus blir svårt att kompensera med bra regi eller duktiga aktörer. Sentimentaliteten i manus känns påklistrad som för att lura tittaren att filmen har ett hjärta. Regin av Seth Gordon känns ojämn.

Melissa McCarthy gör dock ett bra jobb som Diana och lyckas göra en sin karaktär sympatisk och med en bra utveckling. Hon levererar en del bra och roliga repliker. Jag fick se en unrated-version av filmen, där dialogerna hade kryddats med en del välplacerade kraftuttryck, som för mig skärpte tonen och därmed underhållningsvärdet.. 

Det skulle blivit ett filmöga för Identitiy Thief, men McCarthys prestation lyfter den till en svag tvåa.  2013-04-30
JanEjeF

Jan-Eje Ferling