Recension: Inside Llewyn Davis

eye eye eye eye

Inside Llewyn Davis

Regi och manus: Ethan Coen, Joel Coen.
Skådespelare: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Justin Timberlake m.fl.
Speltid: 105 min.
Genre: Drama, musik
Land: USA, Frankrike
Svensk biopremiär: 7 februari 2014
DVD-premiär: 4 juni 2014
Ålder: från 15 år
Distributör: Noble Entertainment
Länk till IMDb

Njutbart och nedstämt.
Llewyn Davis är en ung folksångare, som jagar gigs och skivproducenter i Greenwich Village´s musikscen 1961. Pank och släpandes på en gitarr, en katt och drömmen om att slå igenom vandrar Llewyn genom ett kallt vintrigt New York och lyckas överleva på små gigs och vänner som låter honom sova på soffan. Hans vänners tolerans prövas dock av hans nonchalanta beteende och vresiga humör.

Joel och Ethan Coen har skapat detta drama fylld av finstämd musik framförd live av Oscar Isaac, Justin Timberlake, Carey Mulligan och Adam Driver.

Filmen är snyggt och omsorgsfullt gjord och rik på detaljer. Det är fina rolltolkningar in i minsta biroll. Oscar Isaac, som gjort biroller i bl.a. i W.E. från 2011 och Robin Hood från 2010 gör här sin första huvudroll som den osympatiske Llewyn Davis. Han gör det bra, men det bästa är hans sångröst. Oscar, som också är musiker, sjunger gamla folksånger som Hang Me Oh Hang Me, med känsla som är en fröjd att lyssna till.

Handlingen består mera av händelseförlopp, som vävs samman än tydliga vändpunkter som ger mening. Som åskådare vet man inte vart man blir förd, så lika bra att luta sig tillbaka.  Det svåra är att man ändå väntar på att något ska hända som betyder något för karaktären, men karaktären utvecklas inte alls.  

Bröderna Coens svarta humor får en att le åt Llewyns oförmåga att inte snäsa av allt och alla, men lyckas inte helt. Musiken tar dock bort lite av fokus från den planlösa handlingen och räddar filmen från att bli alltför dyster.

Inside Llewyn Davis är inte en av bröderna Coens bättre filmer, men ändå klart sevärd och får trots allt fyra filmögon
2014-02-07
Melinda-10-4

Melinda Fedreus