Recension: Incarnate

Hyfsad skräckis med annorlunda twist och bra skådespelare och regi
eye3
Regi: Brad Peyton
Manus: Ronnie Christensen
Medverkande: Aaron Eckhart, Carice van Houten, Catalina Sndino Moreno, David Mazouz m. fl.
Genre: Skräck, thriller
Land: USA
Speltid: 91 min.
Ålder: från 15 år
Svensk biopremiär: 31 mars 2017
Distributör: Studio S Entertainment

En 11-årig pojke Cameron (David Mazouz) har blivit besatt av en demon. Vatikanen ber rullstolsbundne forskaren Dr. Ember (Aaron Eckhart) om hjälp att befria Cameron. Dr. Ember är vresig, inte religiös och lever hämningslöst, men han är mycket intelligent och törstar efter hämnd. Demonen som besatt Cameron heter Maggie och är densamme, som dödade Dr. Embers son och hans hustru i en bilolycka och som invalidiserade honom. Demonen Maggie ger Dr. Ember tuffa mothugg.

Regissören Brad Peyon, född 1979 i Canada, producerade och regisserade filmen ”San Andreas” (2015) om en gigantisk jordbävning i Kalifornien. Han regisserade också actionkomedin “Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore” (2010) med bl.a. Bette Midler och även ”Journey 2: The Mysterious Island” (2012), en annorlunda variant på typ ”Jurassic Park” (1993). Brad Peyon håller i stramt i tyglarna på ”Incarnate”, men det hjälper föga mot svagt manus och filmidé, en traditionell skräckis av den delvis tunnare sorten, en slags ”The Exorcist” (1973) med omvänd twist. Dr. Ember är nämligen inte exorcist, utan ”avhysare”. Han fördriver demonen inifrån, genom att själv gå in i ett nära-döden-tillstånd.

”Incarnate” är ganska okej inom sin genre och både överraskar och är förutsägbar. Ens intresse hålls dock uppe filmen igenom. Man vill veta hur det går. Drabbade barn får ofta ett lyckligt slut ur sina trångmål i den amerikanska skräckfilmvärlden, därför att vi så gärna vill det.

Aron Eckhart som spelar huvudrollen som Dr. Ember, är bland annat känd för ”Olympus Has Fallen” (2013) och ”London Has Fallen” (2016) och sin roll i ”The Dark Knight” (2008). Han nominerades till Golden Globe 2007 för sin roll som Nick Naylor i ”Thank You for Smoking” (2005). Aron Eckhart har en maskulin utstrålning och påminner lite om en tidig Arnold Schwarzenegger med sin välbyggda kropp och sina manliga drag. Han gör sin Dr. Ember med tjurig intensitet, men med gott hjärta och lite hjältegloria. Eckhart var en utmärkt andre pilot i ”Sully” (2016) med Tom Hanks, om det skadade passagerarplanet som tvingades landa på Hudson River. 11-årige Cameron spelas av David Mazouz, nu 16 år, och är känd för roll som Bruce Wayne i Tv-serien ”Gotham” (2014–2017). Både Eckhart och Mazouz är erfarna aktörer och är bra val för de tudelade rollkaraktärerna. I övriga roller ser vi Carice van Houten som spelar Melisandre: The Red Woman i omåttligt populära Tv-serien ”Game of Thrones” och Catalina Sandino Moreno som Oscarsnominerades för sin huvudroll i ”Maria Full of Grace” (2004).

”Incarnate” går inte till filmhistorien, men har sin publiknisch. Den hårdkör inte dånande filmmusik och ljudliga skrällar för att markera skräckmoment och det är bra. Man känner empati för mamman till Cameron som oförskyllt drabbats liksom för hennes son och deras kamp för att lösa sina dilemman.

Distributören valde att inte ha pressvisa filmen, kontroversiellt nog, enligt dem själva, eftersom ”Incarnate” har en skräckpublik, men kanske inte är något för den breda publiken. Jag bedömer ändock filmen lika sevärd som många andra i samma genre. Det är traditionell av typ excorsist-skräck, men kanske ett strå vassare än flera andra i samma stil på biorepertoaren.

Tre filmögon av fem för skådespelarna och för en hygglig blandning av skräck och relationsdrama.
2017-03-29