Recension: In a World

eye eye  eye  eye

ina world
Lake Bell i In a World

Regi och manus: Lake Bell
Genre: Komedi
Land: USA
Filmfoto: Seamus Tierney
Klippning: Tom McArdle
Medverkande: Lake Bell, Fred Melamed, Ken Marino, Demetri Martin, Geena Davis, Rob Corddry, Michaela Watkins, Eva Longoriam.fl.
Längd: 93 minuter
Barntillåten
Distribution: United International Pictures
Svensk biopremiär: 17 januari 2014
Länk till IMDb


Utmärkt om könsroller och röster i filmsnuttarnas värld.
Även om könsstereotyper på film ofta diskuteras, ägnas liten eller ingen tankemöda åt de många filmsnuttar (trailers) som visas som reklam på bio och TV. ”In a World” skildrar denna udda del av filmvärlden och den herrklubb av speakers som i alla år har presenterat nya amerikanska filmer för oss. Den mest kände speakern var för övrigt Don LaFontaine. Han spelade in mer än 5000 trailers före sin död 2008 och inledde ofta pompöst reklamen med frasen ”In a world….”, vilken också blivit filmens titel.

Filmens regissör Lake Bell är kvinnan som i sin första långfilm uppmärksammar oss på Hollywoods röstvärld. Lake Bell har även producerat filmen, skrivit manus och spelar huvudrollen. Dessutom kan hon sitt Los Angeles, där hon varit verksam som skådespelerska.

Det krävs stor talang, och det har Lake Bell, för att intelligent och humoristiskt, på ett sätt som ibland påminner om Woody Allens, beskriva filmindustrins könsrollsordning och samtidigt berätta en skruvad historia om vår tid. kryddad med satir, romantik och suveräna one-liners.

Hennes historia är förenklat följande. Carol, charmigt spelad av Lake Bell, arbetar som röst-coach i Los Angeles.  Ett arbete som innebär att hon till exempel lär Eva Longoria från ”Desperat Housewifes” tala cockney. Carol är också dotter till den regerande röstkungen i branschen, Sam (Fred Melamed). I tävlan med Sam och hans tronarvinge Gustav (Ken Marino) vill Carol bli rösten i trailern för Hollywoods nya storfilmer om kvinnliga krigare, ”Amazon Games”. Carol får hjälp av ljudingenjören, den i Carol förälskade Louis (Demetri Martin), för att nå målet.

Filmen väcker frågor om filmindustrin och varför den kvinnliga rösten inte är gångbar i filmsnuttarnas värld. Vi får också lära känna det smittsamma fenomen som förminskar kvinnors röster och av och till grasserar på film under beteckningen ”sexy baby voice”

”In a World” väcker stora förväntningar på Lake Bells nästa film.

Filmen får fyra filmögon
2014-01-13
EvaSarman2

Eva Sarman